Schaakbond stoomt selectie klaar voor Olympiade

Vlnr: Alexandra Kaslan, Victoria Kaslan, Catherine Kaslan en Shefali Creebsburg maken deel uit van het vrouwenteam dat zal meedoen aan de schaakolympiade in India. Ook Joëlle Wijnhard zit in de Surinaamse selectie. Foto: SSB
Print Friendly, PDF & Email

Nu de nationale kampioenschappen afgerond zijn kan de Surinaamse Schaakbond (SSB) definitief aan de slag met de voorbereidingen richting de Olympiade. De selectie is intussen bekend. Zoals gebruikelijk doet Suriname met een mannen- en een vrouwenteam mee aan het tweejaarlijks evenement dat dit jaar plaatsvindt in Chennai, India. In totaal zitten er tien schakers in de Surinaamse selectie.

Bij de vrouwen gaat het om de top vijf van het afgelopen kampioenschap. Naast kampioene Catherine Kaslan zitten ook Victoria Kaslan, Alexandra Kaslan, Joëlle Wijnhard en Shefali Creebsburg in het vrouwenteam. Bij de mannen zitten vier schakers uit de top vijf van het nationaal kampioenschap in het olympiadeteam: kampioen Dewperkash Gajadin, semi-kampioen Viresh Giasi, Imaan Kalidjo die derde werd, Casanova Sanches die op de vijfde plek eindigde en Roger Matoewi die zesde werd.

De schakers kwalificeerden zich op basis van de vergaarde grandprix punten over de afgelopen twee nationale kampioenschappen (2019 en 2022). Shiva Kalka die in het nationaal kampioenschap op de vierde plaats eindigde viel daardoor buiten de boot.

Voorzitter Marlon Kaslan laat weten, dat de schaakbond momenteel vooral bezig is met het bij elkaar brengen aan financiële middelen om deelname aan de Olympiade mogelijk te maken. “We zijn nu bezig met het aanschrijven van de overheid en het bedrijfsleven om de afvaardiging van het schaakolympiade selectie mogelijk te maken.”

Voor Kaslan is het erg van belang dat Suriname aan het toernooi deelneemt. “De schaakolympiade is de Olympische Spelen voor schaken. Momenteel hebben 187 landen zich geregistreerd voor deelname aan de schaakolympiade,” benadrukt hij.

“Het is een eer voor elke schaker om het schaakolympiade team van Suriname te behalen en Suriname te vertegenwoordigen. Het biedt hun de gelegenheid om ratingpunten te vergaren en daardoor titels te behalen.”

Een andere bijkomstigheid is volgens Kaslan dat de schakers kunnen netwerken. “Op de olympiade worden contacten gelegd en komen verschillende landen meer te weten over Suriname. Het is een gelegenheid om Suriname internationale bekendheid te geven.”

De schaakolympiade vindt dit jaar van 28 juli tot en met 10 augustus plaats. Aanvankelijk zou het evenement in Rusland plaatsvinden, maar dat werd vanwege de invasie in Oekraïne verplaatst naar India. De afgelopen twee jaar werden de olympiades vanwege de coronapandemie niet fysiek maar online afgewerkt. Suriname was beide keren van de partij.

VANDAAG