“We willen onder meer de ruwe diamanten vinden en ze polijsten.” Zo luidt de samenvatting van Humphrey Eendragt als het gaat om de doelstelling van de Stichting B’B Academy Suriname. De basketbalacademie ziet dit weekend het levenslicht met een introductiedag in de sporthal van het Mr. Dr. J.C. de Miranda Lyceum (Lyco 1).
Het idee voor een basketbalacademie komt niet uit de lucht vallen. Eendragt, die secretaris is in het bestuur van de academie, vertelt dat het voorwerk langer dan een jaar duurde. “Het idee is ontstaan nadat wij zagen dat het niveau van onze basketballers niet echt verbetert”, zegt hij.
Verschillende oorzaken liggen daar ten grondslag aan, variërend van de financieel-economische situatie in het land tot aan het uitblijven van mentale training voor pupillen. Dat alles is terug te zien in de tegenvallende resultaten van deelnames aan internationale toernooien. “We zien dat onze basketballers nog net niet de volgende stap in hun ontwikkeling kunnen maken”, zegt Eendragt.
Daar wil de Stichting B’B Academy Suriname verandering in brengen. De academie, die gezien kan worden als een werkarm van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA), wil met behulp van bestaande verenigingen spelers opleiden, maar gaat daarnaast ook zelf op zoek naar talenten die nog niet bij een vereniging zijn aangesloten.
“De academie kan jong al kinderen gaan trainen, waardoor we het niveau van de spelers verhogen. Met een goed plan van aanpak willen we die spelers tot echte toppers gaan maken.”
Introductiedag
Het werk is vanmiddag om twaalf uur gestart met een introductiedag in de sporthal van Lyco-1. Er zullen demonstratietrainingen verzorgt worden en enkele oefenpartijen worden afgewerkt. De stichting nodigt verenigingen uit om hun spelers af te vaardigen naar het evenement. De voorkeur gaat uit naar jongeren vanaf veertien jaar.
De organisatie willen niet met een te grote groep starten. Volgens Eendragt wordt er gemikt op hooguit twaalf basketballers. “Maar als we bijvoorbeeld zes zouden krijgen is dat ook al goed.”
De basketballers zullen niet alleen aan de hand van hun basketbalvaardigheden worden beoordeelt, maar ook hun studievaardigheden en de gedragsontwikkeling van de pupillen zullen onder de loep genomen worden. “Als je het bijvoorbeeld niet goed doet op school kunnen wij van de academie niet door met je.”
Het is de bedoeling dat de pupillen die op de academie zitten klaargemaakt worden voor de volgende stap in hun ontwikkeling: een carrière in het buitenland bijvoorbeeld. “De kinderen die wij nu gaan trainen moeten een vervolgtraject hebben. Ze moeten bijvoorbeeld geplaatst kunnen worden bij een topvereniging in het buitenland of een school.”
De organisatie krijgt overigens ook hulp uit het buitenland. Basketbaltrainer Piet Brouwer, die regelmatig cursussen verzorgt in Suriname, zit ook in het bestuur, samen met Marlon Caupain. “Zij zijn onze contactpersonen in Nederland. We willen namelijk niet het wiel opnieuw uitvinden, maar ook werken met de ervaring van organisaties in het buitenland.”
Eendragt kijkt enthousiast uit naar de introductiedag van de academie. Vandaag kunnen geïnteresseerden zich nog gratis opgeven. “Maar er zullen op den duur kosten aan verbonden zijn”, laat de secretaris weten. De academie zal zelf middels fundraisingactiviteiten zichzelf proberen te bedruipen maar hoopt ook op sponsoring.
Naast secretaris Eendragt zitten ook in het bestuur Lucien Nijman (voorzitter), Gilbert Soesman (ondervoorzitter/penningmeester), Ray Samuels (vervangend secretaris) en de commissarissen Brouwer, Caupain en Dwight Riedewald.