Dean Gorré is enkele weken geleden door de voetbalbond van Curaçao aangesteld als technisch directeur. Officieel maakte de voormalige bondscoach van de Surinaamse mannenvoetbalselectie op 1 september een aanvang met zijn nieuwe job. Volgens hem is de aanstelling voor onbepaalde tijd en ligt het in de bedoeling voornamelijk organisatie en structuur te brengen in de voetbalopzet vanaf acht jaar tot naar de profstatus.
Ondanks zijn nieuwe job ligt Suriname hem nog altijd dichtbij het hart. Hij hoopt ooit eens weer bondscoach van zijn geboorteland te worden. “De toekomst zal alles uitwijzen, maar ik zie mezelf ooit terugkomen naar Suriname om verder te coachen.”
Toen hij de leiding bij Natio in 2018 voor de tweede maal overnam had de oefenmeester een droom. Eén daarvan was kwalificatie voor de Concacaf Gold Cup voor de eerste maal in de historie van Suriname voor wat betreft de nieuwe opzet.
De WK-droom leek weliswaar te hoog gegrepen, maar Gorré mikte op WK 2026 wanneer het mondiaal toernooi door de Verenigde Staten van Amerika, Canada en Mexico zal worden georganiseerd. Er kwam echter een plotselinge einde aan de illusie na het besluit van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) om ‘moverende redenen’ Gorré en overige technische staf opzij te zetten.
Ondanks de vervelende manier hoe partijen uit elkaar gingen is de liefde voor Suriname niet geweken. “Je weet nooit wat het brengt, maar ik keer Suriname nooit mijn rug toe.”
Nieuwe job
De voormalige Natio bondscoach gaat nu aan de slag op het eiland. Hij zal zich inzetten voor de jeugd, waarbij trainers ingehuurd worden om alles organisatorisch neer te zetten. Verder zullen lokale coaches op een professionele wijze worden opgeleid “met als bedoeling dat er uiteindelijk een sterk team staat dat alles behartigt van de spelers vanaf acht jaar tot prof.”
De oefenmeester benadrukt dat de keuze voor deze job niet alleen gericht is op het samenwerken met de jeugd, maar meer nog om een organisatie neer te zetten binnen en buiten het veld. “Dat is waarvoor ik het doe, maar daarnaast is het ook prettig om met grote talenten te werken.”
Hij is van mening dat er in de regio nog behoorlijk veel werk valt te doen, waarbij professioneel voetbal in veel landen moet worden geïntroduceerd. Zulke jobs zijn voor hem een uitdaging. Hij is daarom niet op andere aanbiedingen ingegaan. “Die waren niet uitdagend genoeg.” Naar zeggen van Gorré past deze rol bij hem en de nodige ervaring die hij door de jaren heen heeft opgedaan.
Familie speelde ook een cruciale rol bij de keuze van Gorré. Zijn echtgenote is namelijk Curaçaose, maar ook zijn moeder is op het eiland geboren. “Mijn kinderen zijn half Curaçaos en half Surinaams dus was het eigenlijk geen moeilijke keus.” In het bijzonder mevrouw Gorré is enorm ingenomen met deze stap van haar man. “Mijn vrouw is helemaal blij dat ik haar land ga ondersteunen.”