Spoorlijn mogelijk in 2015 een feit

Een simulatie van het treinstation Paramaribo Central Station. Simulatie gemaakt door Strukton
Print Friendly, PDF & Email

De voorbereidingen voor de bouw van een spoorlijn tussen Paramaribo en Para zijn al zo goed als afgerond. Dit deelde raadsadviseur Eddy Jozefzoon, voorzitter van de presidentiële werkgroep bouw spoorwegen, vandaag mede tijdens een persconferentie op het perscentrum van het kabinet van de president. De spoorlijn wordt aangelegd tussen Poelepantje en Onverwacht. Als alles volgens schema verloopt is de spoorlijn in 2015 af.

Tijdens de persconferentie werd de pers via een presentatie breedvoerig geïnformeerd over het project. Jozefzoon zegt dat een trein naar het zuiden van groot belang is, vanwege de toename van de productie en de bevolkingsgroei.

De Nederlandse spoorwegenbouwer Strukton is door de Surinaamse regering aangetrokken om dit project uit te voeren. Een haalbaarheidsstudie heeft uitgewezen dat de aanleg van de spoorlijn technisch mogelijk is.

Suppletoire begroting
Omdat dit project niet op de begroting is opgenomen, kan dit jaar nog geen aanvang worden gemaakt met de aanleg van de spoorlijn. Het was de bedoeling om 1 oktober de eerste steen te leggen. President Desi Bouterse gaat voor dit project een suppletoire begroting indienen bij De Nationale Assemblée, zodat een aanvang kan worden gemaakt met dit project.

De spoorlijn zal uit twee banen bestaan. De trein zal elk kwartier bij een station stoppen en zal het traject in een half uur afleggen. Er komen vijf dieseltreinen en een reserve trein die het grote werk zal doen. Nabij Onverwacht zal er ook een onderhoudsdepot worden gebouwd.

Jozefzoon zegt dat dit project ook zal zorgen voor de ontwikkeling van de districten Wanica en Para. Volgens Jozefzoon hoeven kinderen uit deze districten met de komst van de spoorlijn niet meer om half vier 's morgens op te staan, omdat ze om zeven uur op school moeten zijn in Paramaribo.

Binnenkort worden personen naar Nederland gestuurd die opgeleid moeten worden om de treinen te kunnen besturen en de stations te kunnen runnen.

Ook de wetgeving moet worden aangepast. Drie wetgevingsjuristen vertrekken eind november naar Nederland voor oriëntatie.

Suriname krijgt ook een spoorwegenmaatschappij. De treinen hebben een vervoerscapaciteit van 250 personen per rit met acht haltes. Ruim 150 mensen zullen emplooi vinden bij de spoorwegenmaatschappij.

Het hoofd van Verkeer bij Openbare Werken, Henk Wip, en de ex-minister van Openbare Werken, Dewanand Balesar, zeiden dat er veranderingen nodig zijn in de verkeerssituatie. Zo zal de rotonde op de hoek van de Latourweg en de Indira Ghandiweg komen te vervallen. Ongeveer 50 wegen die op de Indira Gandhiweg uitkomen, worden aangepast. Dit is nodig voor een goede doorstroming van het verkeer op de Indira Gandhiweg. De spoorlijn wordt aan de westzijde van de Indira Gandhiweg aangelegd. Momenteel is men bezig met een sociaaleconomisch rapport dat volgende week af moet zijn.

Directeur van Strukton, Lex van Seventer, zegt dat zijn bedrijf voor kwaliteit gaat en dat Suriname daarop kan rekenen. Hij geeft verder aan dat zijn bedrijf ernaar uitkijkt om dit project in Suriname uit te voeren. De aanleg van de spoorlijn zal een jaar in beslag nemen. Ook zullen er drie maanden uitgetrokken worden voor het testen van de opgeleverde werkzaamheden. De aangelegde spoorlijn zal 30 kilometer lang zijn.

130 miljoen euro
Volgens van Seventer rijden deze treinen ook in Europa. Dit project zal de staat Suriname 130 miljoen euro kosten.

Raadsadviseur Eddy Jozefzoon, voorzitter van de presidentiële werkgroep bouw spoorwegen, aan het woord. Rechts naast hem de directeur van Nederlandse bedrijf Strukton, Lex van Seventer. Foto Suriname Herald

VANDAAG