De eerste Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan is een feit. Bij de launch afgelopen zaterdag, in het dorp Kapasikele, in het district Brokopondo, is de Kokori, cassave ontbijtpap, officieel gelanceerd. Dit product is medio 2015 geruisloos op de markt gebracht.
Diverse sprekers waren het er unaniem over eens dat zelfwerkzaamheid de basis is voor duurzame groei en zelfontwikkeling. Voorzitter Tania Lieuw-A-Soe van de coöperatie was bijzonder trots en tegelijkertijd ook blij met deze mijlpaal. Zij kon zich helemaal terugvinden in wat de sprekers allemaal hebben gezegd over duurzame groei en zelfontwikkeling. “Surinamers hebben wederom bewezen dat ze zelf in staat zijn duurzame groei en zelfontwikkeling te brengen. Ik hoop alleen dat dit initiatief een blijvende stimulans zal zijn”. Lieuw-A-Soe, gaf aan dat ze ongeveer twee jaar bezig is geweest met dit project en dat het nu eindelijk van de grond is gekomen. Zij zegt enorm veel ondersteuning te hebben gekregen van LVV, in wie zij een partner heeft gevonden. “Ze helpen ons nu met het ontbossen, inrichten, plantmateriaal en kennis. Eigenlijk met alles behalve met geld”, grapte ze. Het terrein dat nu klaargemaakt en ingericht wordt is 20 ha. groot.
Om ervoor te zorgen dat niemand anders de naam Kokorie zou gebruiken voor hun eindproduct heeft Lieuw-A-Soe het laten registreren via de BeNeLux landen. “Hierdoor kan niemand met dezelfde naam op de markt komen. Ook als we straks gaan richting export zal kokori onze visitekaartje worden”. Als boodschap gaf zij de jonge hardwerkende vrouwen van het dorp mee om geloof te hebben in eigen kunnen en alleen door samen te bundelen ze grotere hoogten kunnen bereiken. “The sky is the limit”. Toen gevraagd werd of zij over een project dossier beschikte om financierders aan te trekken was haar antwoord heel kort. “Nee ik heb geen project dossier”. Zij gaf aan dat zij al 2 jaar bezig is met verschillende mensen om een projectdossier op te stellen. “Het enige dat ik te horen kreeg is hoeveel het me gaat kosten. Dus als een investeerder naar mijn projectdossier vraagt,, zal ik een van zijn medewerker uitnodigen om eentje voor de coöperatie op te stellen”. “Doen en dan praten”, aldus voorzitter Lieuw-A-Soe.
Minister Soeresh Algoe verraste de coöperatie op de dag van hun launch dat het ministerie 500 pera sinaasappel plantjes zal doneren om te planten. “Vanaf het begin heeft het ministerie van LVV de coöperatie geholpen. Eerst hebben zij 5.000 podosiriplantjes gehad en vandaag 500 pera sinaasappel plantjes’. Verder gaf de bewindsman aan dat LVV ook machines ter beschikking heeft gesteld om het terrein van 20 ha. schoon te maken alsook in te richten. Het stemt hem heel goed dat de coöperatie niet alleen afhankelijk is van de cassave maar dat er wordt gediversifieerd door ook fruit te verwerken tot sap. “Diversificatie is bezonder belangrijk omdat je dan niet afhankelijk bent van 1 product alleen maar dat je kan rekenen op meerdere producten die een belangrijke inkomstenbron kunnen zijn voor niet alleen de lokale gemeenschap maar ook voor het land”. “Ga door waarmee jullie nu bezig zijn en blijf altijd als voorbeeld dienen voor andere dorpen. “Van LVV zullen jullie altijd de nodige ondersteuning en begeleiding krijgen”, aldus minister Soeresh Algoe.
De lancering van de coöperatie vond plaats in aanwezigheid van onder meer president Desi Bouterse, de ministers Sieglien Burleson van Handel en Industrie, Joan Dogojo van Sociale Zaken en Volksontwikkeling, Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, DNA-leden en de districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas.