De Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal vindt dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) na 28 jaar vergiffenis dient te vragen aan de nabestaanden van de vliegramp op 7 juni 1989. Ook dient de SLM aan de natie Suriname in zijn totaliteit vergiffenis te vragen. “Een sorry heeft meer waarden dan geld dat wordt uitgekeerd aan nabestaanden,” gaf de voorzitter van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal, Roy de Miranda, te kennen tijdens de herdenking van de vliegramp op de begraafplaats aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat.
Ook levert hij kritiek op de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) die naar zijn zeggen juist de instantie is die samen met de SLM deze herdenking zou moeten organiseren. “Het Kleurrijk elftal is door de SVB in 1989 uitgenodigd naar Suriname te komen,” zegt hij. Echter, hij merkt op dat de SVB nooit enige aandacht heeft besteed aan dit soort herdenkingen. “Dat vinden wij een kwalijke zaak,” zegt De Miranda.
Hij vindt dat de aanwezigen op deze herdenking eigenlijk door de SVB uitgenodigd hadden moeten worden, omdat het hun gasten waren die zijn omgekomen. “Zij behoren het te herdenken samen met de SLM die hoofdverantwoordelijke is van dit drama,” zegt de voorzitter van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal.
Zelf heeft De Miranda een goed woord over de SLM die hij typeert als een bedrijf met hoge kwaliteitswaarden en zelfs de trots noemt van Suriname in de lucht. Hij geeft verder aan dat deze maatschappij in haar langdurig bestaan slechts een keer zo een tragisch ongeluk heeft moeten verwerken. “Dat geeft aan dat de maatschappij potentie en kwaliteit heeft.” Daar valt niets over te klagen, vindt hij. Alleen roept de stichting de SLM opnieuw op, om gevolg te geven aan de oproep om vergiffenis te vragen. De stichting vindt dat het hier gaat om fatsoen.
Vishmohanie Thomas