Personen met een beperking willen een inflatiecorrectie op de financiële bijstand, 325 Surinaamse dollar (SRD), die zij maandelijks ontvangen van de regering. De stichting Wan Okasi, die opkomt voor mensen met een beperking, heeft een voorstel gedaan bij de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, om de doelgroep tenminste een inflatiecorrectie te geven.
Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de stichting Wan Okasi, geeft aan dat er bij het voorstel gewerkt is geworden met een inflatiecijfer van het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname (ABS), dat verwijst naar een inflatie van 41 procent in vergelijking met vorig jaar. Er wordt voorgesteld dat de regering de correctie tenminste optrekt naar 50 procent. Hierdoor zal de bijstand van SRD 325 worden opgetrokken naar SRD 460. De doelgroep heeft daar altijd voor gepleit, dat de financiële bijstand opgetrokken moet worden naar het niveau van de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV).
De stichting weet niet of de regering bereid is om het bedrag van de financiële bijstand op te trekken naar het bedrag van de AOV. Daarom is de stichting gekomen met een middenweg. De bedoeling is dat de SRD 460 wordt uitbetaald tot december. Koendjbiharie legt uit dat vanaf januari 2018 de financiële bijstand wel opgetrokken moet worden naar het AOV-bedrag. “Wij geven de regering de mogelijkheid, om het gefaseerd te laten geschieden,” zegt Koendjbiharie. Hij maakt duidelijk dat de regering deze doelgroep tegemoet moet komen, vooral omdat er geen sociaal vangnet is gecreëerd door de regering. Vanwege de financiële situatie raakt de doelgroep nog meer geïsoleerd.
De stichting heeft het voorstel ingediend bij het parlement, omdat zij vele malen brieven heeft gericht aan de president. Echter, zij heeft nooit een antwoord gekregen. Koendjbiharie benadrukt dat de doelgroep helemaal niet kan uitkomen met een SRD 325 per maand en vaak genoeg zijn velen van hen afhankelijk van het geld om rond te komen.
Vishmohanie Thomas