De samenwerking tussen Suriname en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was politiek niet houdbaar voor Suriname. Dit zei president Desi Bouterse eerder deze week aan het parlement. Bouterse haalde tijdens de beantwoording van de vragen die gesteld werden door assembleeleden, enkele punten aan waarom Suriname de samenwerking met het IMF niet verder wenste.
ADVERTENTIE |
Echter, het IMF heeft zijn bijdrage geleverd met betrekking tot de economie hoe die te kunnen herstellen. Ook op het gebied van wetgeving heeft het zijn bijdrage geleverd. Er zijn wat afspraken gemaakt met het IMF, maar politiek zijn bepaalde zaken niet houdbaar, zei president Bouterse.
Toen we hadden aangegeven dat we met pijn en smart naar het IMF zouden gaan, had men daar een probleem van gemaakt. Daar de regering nu geen verdere samenwerking meer heeft met het IMF, maakt men daar ook een probleem van. Als we markconform zouden gaan, dan zou het IMF van ons eisen, dat wij een liter benzine voor SRD 15 zouden moeten verkopen, legde het staatshoofd uit.
Ook de subsidie moest volgens het IMF stopgezet worden. Volgens Bouterse moet er nauwkeurig gekeken worden naar het subsidievraagstuk, omdat de overheid per jaar SRD 2 miljard aan subsidie betaalt. Zijns inziens moet de subsidie op een verantwoorde wijze afgebouwd worden en in een rustig tempo. Het tempo dat het IMF van ons eiste, zou politiek niet verantwoord zijn, meent Bouterse.
Volgens Bouterse heeft de Centrale Bank van Suriname afspraken met het IMF gemaakt. Er is afgesproken dat er gewerkt zal worden en het moment dat u vindt dat we zaken verder kunnen oppakken, dan gaan we verder, hield Bouterse het parlement voor.
Hij gaf deze uiteenzetting, nadat VHP-fractieleider, Chandrikapersad Santokhi, naar duidelijkheid vroeg, waarom Suriname de samenwerking met het IMF heeft stopgezet. Het hervormingsprogramma van de regering zou volgens Santokhi uitgevoerd worden met een leningsbedrag van 478 miljoen Amerikaanse dollar tegen een rente van 1 procent. Hij vraagt zich af waarom de regering daarvan heeft afgezien, terwijl er daar goedkoop kapitaal is. Hij wilde weten waarom de regering het goedkope kapitaal heeft verlaten en heeft gekozen voor duur kapitaal met een hogere rente.
Raoul Abisoina