Suriname heeft Nederland geen opheldering gegeven waarom het de Nederlandse ambassadeur weigert. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag tijdens het Suriname-overleg in de Tweede Kamer (het Nederlandse parlement).
ADVERTENTIE |
Minister Koenders zei te hopen dat hij volgende week zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle kan spreken tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Koenders vindt het belangrijk dat Suriname en Nederland nauwe banden op het hoogste diplomatieke niveau onderhouden. In augustus zei Koenders nog dat hij in het duister tast over de reden waarom Suriname de nieuwe Nederlandse ambassadeur weigert.
In juli liet de Surinaamse regering weten dat de door Nederland voorgedragen ambassadeur Anne van Leeuwen geen toestemming kreeg om naar Suriname te komen. Een concrete reden of aanleiding voor het weigeren van de ambassadeur gaf de Surinaamse regering niet. “Ik vind het jammer want Suriname is een belangrijk land voor Nederland”, zei Koenders toen. Hij wees erop dat veel Nederlanders in Suriname op bezoek gaan en dat er ook veel Surinamers in Nederland zijn.
De nieuwe Nederlandse ambassadeur zal voorlopig niet worden toegelaten door de regering. Dit benadrukte minister Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken in juli tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee. De agrément-verlening aan de diplomaat wordt op dit moment niet als opportuun geacht door de regering, zei Pollack-Beighle.
Visumvrij reizen
De Tweede Kamer besprak vandaag ook het visumbeleid met minister Koenders. Het Nederlandse parlement wil dat visumvrij reizen voor Surinamers naar Nederland mogelijk wordt. Koenders zei dat dit een zaak is van de Europese Commissie. De kamerleden vroegen Koenders zich hiervoor in te zetten. Koenders zei dat wel te willen doen, maar benadrukte dat visumliberalisatie alleen mogelijk wordt als Suriname daarvoor een verzoek bij de Europese Commissie indient. En dat is nog niet gebeurd, aldus Koenders.