Hoewel er meerdere malen aandacht is gevraagd voor de overvolle schoolboten met scholieren zonder zwemvest, heeft de regering nog geen structurele oplossing gevonden voor dit probleem. De leerlingen worden daarbij vaak zonder zwemvesten vervoerd. Assembeelid Dinotha Vorswijk (ABOP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling van vrijdag wederom stilgestaan bij dit onderwerp.
Met name in het Sipaliwini-gebied doet dit probleem zich al geruime tijd voor. Vorswijk vroeg het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) om bijzondere aandacht hiervoor. “Als dit niet serieus wordt aangepakt door het ministerie, kan dit fataal aflopen voor onze kinderen. Kinderen vanaf 4 jaar, worden in boten gepropt en worden over sula’s vervoerd zonder zwemvesten,” zei Vorswijk nadrukkelijk. De parlementariër wijst erop dat er meer controle vereist is, omdat de bootslieden de regels van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) niet naleven.
Vorswijk pleit ook voor meer keuzemogelijkheden voor scholieren in het binnenland. Vooral op het gebied van technische opleidingen moet het ministerie concrete stappen ondernemen. Volgens haar hebben leerlingen na de lagere school geen toegang tot vakscholen die gerichte opleidingen bieden. Dit is naar haar mening een sta in de weg voor de ontwikkeling van scholieren die zich technisch verder willen scholen.
Vorswijk benadrukt dat door het gebrek aan vervolgonderwijs en werkgelegenheid in het binnenland, jonge mensen wegtrekken en niet terugkomen. “Ik pleit voor vaktrainingen of cursussen voor jongeren die zich nu zonder resultaat ophouden in de dorpen en op de goudvelden.”
Het assembleelid vroeg ook aandacht voor het huisvestingsprobleem van jongeren uit het achterland. Ze wilde in dat kader weten, hoe het staat met de bouw van de studentenflat op het complex van de Anton de Kom Universiteit.
Jason Pinas