Suriname gaat tomaten en paprika exporteren naar de VS

Dc Pansa: Suriname is het eerste Caribische land dat een samenwerking heeft met Agro Business. Foto: Suriname Herald

“Suriname is het eerste land in het Caribisch gebied, dat een overeenkomst heeft met Agro Business en dit is een hele belangrijke samenwerking voor ons land,” zegt districtscommissaris (dc) Kenya Pansa van Brokopondo in gesprek met Suriname Herald.

Zij heeft gisteren samen met haar collega’s Freddy Daniël van Marowijne en Margaretha Malonti van het ressort Paramaka een akkoord bereikt met het Israëlische bedrijf. De bedoeling van de samenwerking is dat gewassen die in kassen geteeld worden, geëxporteerd zullen worden naar de Verenigde Staten (VS). Voorlopig zullen er alleen tomaten en paprika geteeld worden. Echter, andere gewassen zijn voor export in de toekomst niet uitgesloten.

Pansa ziet dit project als een grote vooruitgang voor met name de landbouw in haar district. De drie dc’s zien dit ook als een mogelijkheid voor het verminderen van de werkloosheid in hun district. Zij zeggen dat er nog gesprekken gevoerd moeten worden met de plaatselijke bevolking over de precieze aanpak van het project. Volgens Pansa krijgt ieder district 15 hectare aan kassen.

Malonti legt uit dat de weg naar Langatabiki geschikt is voor kassenteelt. Ze denkt daarom dat dit gebied uitgekozen zal worden om het project uit te voeren, terwijl Daniël nog niet precies weet waar het beste is om de kassen aan te leggen in zijn district.

Het project kost iets meer dan 15 miljoen Amerikaanse dollar en zal indien alles volgens planning loopt, binnen zestig dagen van start gaan.

VANDAAG