Invoering btw moet medio 2018 een feit zijn

Minister Hoefdraad van Financiën. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Het Ministerie van Financiën wil medio 2018 de nieuwe belastingsoort, belasting op de toegevoegde waarde (btw), invoeren in Suriname. Dit hield minister Gillmore Hoefdraad van Financiën het parlement afgelopen donderdag voor tijdens de begrotingsbehandeling.

Hoefdraad presenteerde het plan om de btw in te voeren stapsgewijs aan het parlement. De btw-campagne is in november 2017 gestart, waarbij alle stakeholders zoals de vakbeweging en het bedrijfsleven zijn geïnformeerd. Ook de Centrale Bank van Suriname, het Planbureau en de Vereniging van Economisten zijn volgens Hoefdraad nauw betrokken bij dit proces.

Hoefdraad liet weten dat Financiën heel binnenkort de ontwerpwet belasting op de toegevoegde waarde aan De Nationale Assemblee zal aanbieden voor de behandeling. Hoefdraad zei dat er gewerkt zal worden aan zaken zoals de opzet van de btw-organisatie, het opzetten van online systemen en de selectie en werving van mensen die dit proces zullen moeten implementeren.

Hij gaf aan dat de regering niet blijft zitten, maar zeker aan de slag zal gaan om de invoering van het btw-systeem tot een goed einde te brengen. “Het is een heel zwaar traject dat we hebben ingezet, maar we zijn ervan overtuigd dat we tegen het midden van dit jaar zover zullen zijn om de btw te implementeren,” aldus minister Hoefdraad.

De belasting toegevoegde waarde (btw) is een indirecte belasting die een overheid heft op de verkoop van producten of diensten. De belasting toegevoegde waarde wordt toegepast in 136 landen, waaronder de meeste Europese landen.

Raoul Abisoina

VANDAAG