De veldwerkers die ingezet zullen worden voor het Multiple Indicator Cluster Survey-6 (MICS) worden momenteel getraind in het afnemen van watermonsters. Deze veldwerkers zullen vanaf 26 maart het veld in om onderzoek te doen naar de leef- en woonsituatie van vrouwen, mannen en kinderen. Dit wordt ook wel MICS genoemd. De laatste trainingsdagen zijn nu gaande, zegt Angela Salmo, waarnemend directeur van het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo).
De trainig om watermonsters op te nemen, wordt verzorgd door een waterexpert en vertegenwoordiger van het United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF). Hij doet het samen met de afdeling Planning en Onderzoek van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en vertegenwoordigers van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) van het Ministerie van Volksgezondheid die ervaring hebben op het gebied van waterkwaliteitsonderzoek.
Met het doen van een watermeting moet worden vastgesteld of het water veilig is, geeft de waarnemend directeur te kennen. De veldwerkers worden getraind om specifiek op zoek te gaan naar een bepaalde bacterie, namelijk de fecale bacterie. Als deze wordt ontdekt dan kan er geconcludeerd worden dat er iets mis is met het water en dat het onveilig is.
Salmo is blij dat deze keer de veldwerkers niet meer met stapels papier de straat op hoeven te gaan, omdat het nu gedigitaliseerd zal geschieden. De data worden direct bij het enquêteren opgeslagen en doorgestuurd naar de verwerkers van data.
Het MICS-6-onderzoek is een huishoudonderzoek dat ontwikkeld is door het UNICEF en wordt uitgevoerd door Sozavo, in samenwerking met het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). De bedoeling van het MICS-programma is om te komen tot standaard enquêtetools en documentatie, zodat landen ondersteund kunnen worden bij het verzamelen van gegevens over moeders en kinderen.
Vishmohanie Thomas