Moengo Festival niet meer weg te denken

Bezoekers krijgen een rondleiding van de tentoonstelling in het gebouw waar het ziekenhuis van Suralco was ondergebracht. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Het jaarlijkse Moengo Festival dat elk jaar wordt gehouden in Moengo, is begonnen. Tijdens dit festival staat de beeldende kunst centraal. Internationale kunststukken die gemaakt zijn door internationale- en lokale kunstenaars worden aan het publiek gepresenteerd. Het thema voor dit jaar is "Tembee fu libi". Het festival trekt meer dan 10.000 bezoekers en is niet meer weg te denken. De bezoekers komen uit Frans-Guyana, Guyana en Nederland.

Met het Moengo Festival wil de organisatie, de Stichting Ki bii, mensen onder andere een ander beeld geven van Marowijne met name de gebieden Moengo en Albina.

Na de Binnenlandse Oorlog leven mensen nog steeds met een negatief beeld van het oosten van het land, zegt Marcel Pinas, voorzitter van de Stichting Ki bii, in gesprek met Suriname Herald.

Pinas meldt dat het negatieve beeld van Oost-Suriname te merken is bij de bedrijven die gevraagd worden om het festival te sponseren. Ze antwoorden zijn meestal negatief op sponsoringsverzoeken. Marowijne heeft een etiket van criminaliteit; mensen kunnen niet vrijlopen en er wordt constant ruzie gemaakt, terwijl dat niet zo is, zegt Pinas.

Wat bedrijven volgens hem soms ook opmerken, is dat hun machines kapotgemaakt zullen worden. Mensen leven vrij in het gebied; het kan zijn dat er een keer een incident heeft plaatsgevonden, maar niet elke dag zoals dat gezien wordt. “Van het aantal sponsoren dat we hebben, zijn het meer buitenlanders, maar we zijn positief en raken niet gedemotiveerd,” merkt Pinas op.

De Stichting Ki bii is in 2009 begonnen met het organiseren van het Moengo Festival. Het terrein waarop het festival wordt gehouden was van multinational Suralco van wie de stichting toestemming had om het te gebruiken. Het terrein is nu overgedragen aan de overheid.

Pinas zegt dat er al jaren een aanvraag is gedaan door de stichting, maar ze heeft nog geen antwoord gehad van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB). “We doen wat we moeten doen. We laten ons niet weerhouden door een beschikking, het is een activiteit voor de community en wanneer het zover is, zullen de mensen hun stem laten horen,” merkt Pinas op, de motor achter dit festival.

Met een tentoonstelling van schilderijen van verschillende kunstenaars is het festival donderdag begonnen in het bauxietstadje Moengo. De kunstwerken zullen een maand lang tentoongesteld worden. Op 21, 22 en 23 september zullen verschillende muziekgroepen en culturele optredens plaatsvinden.

Simone Awanna

VANDAAG