“We vinden het heel jammer dat het zover is gekomen. We hebben gevraagd naar stabiliteit in het belang van de economie en de rust op de financiële markt, maar dat is niet gebeurd,” zegt Steven Mac Andrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), tegenover Suriname Herald op het ontslag van governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Volgens een verklaring van het Nationaal Informatie Instituut is Gersie afgetreden na goed overleg met president Desi Bouterse. Mac Andrew legt uit dat dit voor onrust kan zorgen op de financiële markt, wat hij niet hoopt. “Nu kan het alle kanten op, maar we hopen dat het niet gebeurt, omdat wij met zijn allen geen baat hierbij zullen hebben”, aldus de VSB-directeur.
Ook Steven Debipersad, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), vindt het jammer dat Gersie het veld heeft moeten ruimen, want het vertrouwen en de zekerheid zijn reeds opgebouwd. Dit zou voor stabiliteit moeten zorgen. Dat is niet gehandhaafd, waardoor het vertrouwen weer weg zal vallen, zegt Debipersad aan Suriname Herald.
Sinds afgelopen week gingen er berichten rond dat Gersie op de schopstoel van president Bouterse zat. Er is een moeilijke periode geweest waar we een devaluatie hebben gehad van onze Surinaamse munt en ook een down periode van onze economie, aldus Debipersad. “Als een persoon waarin er vertrouwen is gesteld, vertrekt, kan het zijn dat er wantrouwen ontstaat,” meent de VES-secretaris.
Na de berichtgeving over het eventuele vertrek van Gersie heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, steeds ontkend dat het om geruchten ging. Regeringsvertegenwoordiger Soewarto Moestadja zei afgelopen week op vragen van de assembleeleden, dat het om een roddel ging en dat de regering een onderzoek zou starten om na te gaan vanwaar dit bericht kwam.
Zowel de VES als de VSB hebben in een vroeg stadium hun stem laten horen toen de berichten de media bereikten over een eventueel vertrek van de governor van de moederbank.