Breaking News: Deel managementteam Centrale Bank ontheven; onrust personeel moederbank neemt toe

Centrale Bank van Suriname
Print Friendly, PDF & Email

Het ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een staartje gehad. Na Gersie heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een deel van het managementteam van de bank vandaag ook de wacht aangezegd. Er heerst op dit moment een onrustige situatie binnen de moederbank. De onrust bij het personeel neemt toe.

Bondsvoorzitter bij de CBvS, Robby Berenstein, zegt in gesprek met Suriname Herald dat vier personen uit hun functie zijn gezet. Hij zegt niet te weten waarom deze functionarissen zijn ontheven. Wat hun status is, is vooralsnog niet bekend. Berenstein laat weten dat deze personen samen met de ontslagen governor Gersie deel uitmaakten van het managementteam van de moederbank. Het is een zwaarwichtig besluit dat zeker een impact zal hebben op het functioneren van het personeel. De vakbond heeft schriftelijk zijn bezorgdheid tegenover president Desi Bouterse geuit.

De bond komt maandag aanstaande met zijn leden bij elkaar om deze situatie te bespreken. De vakbond wijst op de gevaren van dit soort bedrijven en waarschuwt de leiding van het land om erop toe te zien dat zulke stappen gevolgen kunnen hebben. “Wij gaan niet toestaan dat men aan onze leden komt. Wij gaan dat onder geen enkele voorwaarde toestaan,” aldus Berenstein.

Hoefdraad had gisteren tijdens een rumoerige vergadering van De Nationale Assemblee een aantal zaken opgesomd waarom de samenwerking met governor Gersie niet meer mogelijk was. Na het betoog van de minister heeft de oppositie aangedrongen op de correspondentie tussen de twee monetaire autoriteiten, Gersie en Hoefdraad. De minister zei dat hij hierover eerst wil afstemmen met Bouterse en Gersie. Ondanks alle tamtam van de oppositie heeft minister Hoefdraad de correspondentie niet naar het parlement gestuurd.

VANDAAG