De Nationale Assemblee (DNA) heeft zojuist de ontwerpwetten houdende nadere wijziging van de Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties met algemene 29 stemmen aangenomen. De oppositionele partijen VHP, NPS, DOE, PL, ABOP, PALU en Celsius Waterberg hebben zich van stemming onthouden.
ADVERTENTIE |
Het wijzigen van het kiesstelsel van Suriname is noodzakelijk voor het vergroten van het democratische gehalte onder het volk. Dat zei Melvin Bouva, voorzitter van de commissie van rapporteurs, die belast is met de behandeling van de twee ontwerpwetten ter wijziging van het kiesstelsel. De verwijten vanuit de oppositie alsof de regering hiermee bewust haar positie veilig probeert te stellen in 2020, werd door Bouva naar het rijk der fabelen verwezen.
ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk zei dat elke ingrijpende wijziging van het kiessysteem enkele maanden vóór de verkiezingen als ongewenst, manipulatief, bedrieglijk en vooral ondemocratisch bestempeld moet worden. Hij zei dat het parlement als verdediger van de interne democratie van het land zich niet zou moeten lenen voor deze praktijk.
Er is om de behandeling van deze wetsontwerpen veel te doen geweest. Zo zijn de oppositionele partijen er niet over te spreken dat politieke partijen nu alleen de verkiezingen moeten ingaan. Combinaties van politieke partijen vóór de verkiezingen zijn niet meer toegestaan. NPS-fractieleider Gregory Rusland zei vandaag in het parlement dat de vrijheid van samenwerken (pre-electorale combinaties) aan partijen zelf moet worden overgelaten. Hij kreeg bijstand van de andere oppositionele partijen.
DOE-fractieleider Carl Breeveld stelde voor de wijzigingen niet voor de komende verkiezingen, maar pas bij de verkiezingen in 2025 te laten ingaan. De overige oppositiepartijen konden zich hierin terugvinden.
De coalitie ging niet mee met het voorstel om de wijzigingen pas bij de verkiezingen van 2025 te laten ingaan. Commissievoorzitter Bouva haalde aan dat twee maanden voor de verkiezingen in 2005 en 2010 door de toenmalige regering ook wijzigingen van de Kiesregeling zijn doorgevoerd. En het ging toen om grotere wijzigingen, aldus Bouva. De Grondwet beperkt ons hierin niet en de wijzigingen kunnen bij de eerstkomende verkiezingen ingaan, benadrukte Bouva.