Minister Pollack-Beighle benadrukt historische banden met Ghana

De ministers van Buitenlandse Zaken van Suriname en Ghana. Foto: Buitenlandse Zaken/NII
Print Friendly, PDF & Email

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft in Accra, Ghana de historische banden tussen Suriname en Ghana benadrukt. Met de Ghanese minister van Buitenlandse Zaken en Regionale Integratie, Shirley Ayorkor Botchway, sprak Pollack-Beighle over de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen.

De bewindsvrouwen hebben hun tevredenheid geuit over de groeiende samenwerking tussen de twee landen op de gebieden van politieke, economische, technische en culturele samenwerking, meldt het Ministerie van Buitenlandse via het Nationaal Informatie Instituut.

Het onderhoud weerspiegelt de bereidheid tot het aangaan van een strategisch partnerschap dat bevorderend kan zijn voor de Zuid-Zuid betrekkingen. Voor de uitvoering van de geïdentificeerde beleidsgebieden, hebben de ministers een Memorandum van Overeenstemming getekend, inzake de totstandkoming van het Politiek Consultatie Mechanisme tussen de Ministeries van Buitenlandse Zaken van beide landen.

Daartoe is ook een Roadmap ondertekend voor 2019-2023, waarin de aandachtsgebieden voor samenwerking verdere uitwerking vinden. Deze overeenkomst zal beide landen in staat stellen praktische samenwerking tot stand te brengen, voornamelijk op het gebied van handel, landbouw, toerisme en mijnbouw. Tevens biedt het ook mogelijkheden voor buitenlandse investeringen.

De intenties voor samenwerking op het gebied van diplomatie en internationale betrekkingen en het uitwisselen van kennis en ervaring tussen de Ministeries van Buitenlandse Zaken zijn vervat in een “Letter of Intent”, die staande dit onderhoud is ondertekend.

Voorts hebben de ministers een visumafschaffingsovereenkomst voor houders van diplomatieke- en dienstpaspoorten getekend. Dit zal moeten resulteren in het verder versterken van het partnerschap tussen beide landen op het gebied van personenverkeer en bevordering van toerisme.

VANDAAG