Elk bedrijf kent een sociaal plan waaraan het zich moet houden bij het afvloeien van het personeel. Dit zei de voorzitter van de Algemene Werknemersbond (AWB), Armand Zunder, maandag tijdens een persconferentie in het hoofdkwartier van de Progressieve Werknemersbond (PWO). Het bondsbestuur is uitgebreid ingegaan op de kwestie van het RCR Zorghotel, waarbij het personeel massaontslag boven het hoofd hangt.
ADVERTENTIE |
Zunder kondigde aan dat het personeel vanwege de houding van de directie vanaf woensdag actie zal voeren. Hij vindt het niet kunnen dat de directie van het Zorghotel massaontslag heeft aangevraagd bij het Ministerie van Arbeid, terwijl zij nog in onderhandeling zijn. Ondanks dat het bedrijf op sterven ligt, gaat de bond toch de strijd aan, zodat het deel van het personeel dat er nog is, in aanmerking kan komen voor zijn gelden en de uitkering van vakantiegelden. “We hebben niet te maken met een malafide onderneming. Wij verwachten daarom dat zij zich keurig gedraagt,” haalde hij aan.
De bond is van mening dat elk bedrijf ervan op de hoogte is dat het sociale plan dat zij indient een onderdeel is van de afvloeiingsregeling. “Massaontslag is nog niet alles. Er moet een behoorlijk plan gepresenteerd worden van wat er na de afvloeiing verder zal gebeuren,” vindt Zunder.
Voor Zunder is dit niet de manier van werken en daarom gaat het personeel over tot actie. Ook hun lonen en uitbetaling van de vakantiegelden zijn niet gegarandeerd. “Het personeel heeft zijn diensten normaal geleverd ondanks dat het gebouw op de veiling stond, dus moet het personeel daarvoor zijn honorarium krijgen,” haalt Zunder aan.
Ondanks de directeur van het RCR Zorghotel, Redjinder Thakoersingh, momenteel in Nederland vertoeft, wordt er volgens Zunder wel degelijk gecommuniceerd met elkaar. Vanwege het gewicht van deze kwestie zou de directeur in principe lijfelijk aanwezig moeten zijn, merkt Zunder op.
Simone Awanna