Bouva pleit voor strafrechtelijke vervolging verspreiders nepnieuws

Melvin Bouva tijdens zijn betoog in DNA. Foto: Suriname Herald

De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Melvin Bouva, pleit voor een strafrechtelijke vervolging voor personen die nepnieuws verspreiden. Volgens hem moet er effectief worden opgetreden door deze handeling af te straffen, omdat dit geen stijl van leven is in Suriname. Het verspreiden van nepnieuws is de afgelopen dagen een rage geworden.

Een nepbericht over de Algemene Kinderbijslag dat vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) zou zijn gekomen, heeft het ministerie tegengesproken. Een dag daarna kwam het bericht van NDP-assembleelid Wendell Asadang over een mail gericht aan de districtscommissaris (dc) van Brokopondo, Frederik Finisie, waarin hij zou hebben aangeven dat de illegale goudzoekers neergeschoten kunnen worden. Uit onderzoek is gebleken dat het bericht nep is.

Bouva vindt dat kopstukken meegesleurd worden in deze soort misleidende berichten. Ook circuleren op sociale media nepberichten over nationale feestdagen. Hij bracht in herinnering de bommelding op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) enkele maanden geleden.

Nepnews kan naar zijn zeggen geen norm zijn waarmee de dag gestart moet worden in een land waar we samen moeten leven en werken. Het zal geen prettig gevoel zijn om te twijfelen aan berichten die jou direct of indirect regarderen. Op beleidsgebied kan de regering misschien niet veel doen, maar deze soort zaken moeten goed onderzocht worden. Indien dit niet gebeurt, zullen degenen die hierachter staan, doorgaan, terwijl dit een ernstige zaak is, meent de vicevoorzitter van het parlement.

VANDAAG