De bewoners van Onoribo willen dat het bauxietbedrijf Alcoa/Suralco zijn verplichtingen nakomt. Op de plantage hebben zij te kampen met moddermeren die dichtgeslibd zijn waar radio-actieve stralen in zitten, geeft Steven Akkrum, erfgenaam van plantage Onoribo, in gesprek met Suriname Herald te kennen.
Het hele gebied te Onoribo is vervuild en dat baart de bewoners zorgen. “Het is niet vervuild door ons, maar door de werkzaamheden die Suralco heeft ontplooid,” zegt hij. Volgens hem moet Suralco haar verantwoordelijkheid op zich nemen en niet via allerlei bochten proberen om eruit te komen.
Volgens de bewoners heeft de bauxietmultinational te maken met mensen en niet met dieren. Mens, dier en milieu behoren bij elkaar en zonder een goed milieu kan de mens niet verder, benadrukt hij. Ook zijn ze bezorgd over hun gezondheid op lange termijn. Hij vraagt zich wel af of het opslaan van gifstoffen op de terreinen en nabij de plantage Onoribo verantwoord gebeurt. Ook wil hij weten wat de duurzaamheid is van zo een bescherming. “Wij kunnen niet weg van Onoribo; het is onze plek en ons huis,” benadrukt hij. Het gaat hier om ongeveer 1200 bewoners die daar wonen. Dit gebied beslaat een oppervlakte van 2592 hectare die in concessie werd uitgegeven aan de Alcoa.
Justus Keizerweerd van het bestuur van Onoribo geeft eveneens in gesprek met Suriname Herald aan dat tijdens de onderhandelingen om te komen tot de nieuwe Brokopondo-overeenkomst, er onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van de rechtmatige eigenaren van de uitgemijnde gebieden. Het bestuur heeft eveneens lopende afspraken met de Suralco, die vervat zijn in het concept ‘Plan Herstel Groot-Onoribo’. Keizerweerd geeft aan dat de personen die onderhandelen met Alcoa/Suralco weinig informatie delen met het publiek in het bijzonder de bewoners van Onoribo. Hij voert aan dat partijen nu bij een punt zijn beland, waarbij een overeenkomst wordt beëindigd, maar de erfgenamen van Onoribo weten niet waar zij staan met deze beëindiging.
De gezondheidstoestand blijft een groot zorgpunt voor de bewoners van Onoribo, zegt Keizerweerd. Zo haalt hij aan dat er een open rioolwatersysteem daar is en de Suralco heeft er niets aan gedaan toen zij in productie was. De bewoners hopen dat er wel aan hun belangen wordt gedacht daar niemand hen er door de jaren heen bij heeft betrokken.
Vishmohanie Thomas