Penitentiaire ambtenaren ontkennen mishandeling en moord gedetineerde Griffith

Gedetineerde Giovanni Dion Griffith. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

De penitentiaire ambtenaren van het Huis van Bewaring Hazard in het district Nickerie, die eerder dit jaar uit hun functie zijn ontheven, willen weer aan het werk. Naar hun zeggen zijn ze onterecht uit hun functie ontheven. Zij zijn buiten functie gesteld, omdat ze betrokken zouden zijn bij de zware mishandeling van gedetineerde Giovanni Dion Griffith in het Huis van Bewaring Hazard. Griffith werd na de mishandeling dood binnengebracht op de spoedeisende hulp van het Mungra Medisch Centrum.

De penitentiaire ambtenaren M.D. en R.D. doen over het gebeuren hun verhaal tegenover Suriname Herald. M.D., R.D. en vijftien andere penitentiaire ambtenaren zijn in april voor dit incident buiten functie gesteld wegens de zware mishandeling en dood van Griffith. Op zijn ontzield lichaam werden sporen van geweld aangetroffen, maar de penitentiaire ambtenaren beweren het tegenovergestelde. Volgens hen is hij niet overleden aan de mishandeling, maar aan voedselverstikking.

M.D. zegt onschuldig te zijn. “Ik ben onschuldig in deze kwestie. Mijn collega's hebben hun opdracht uitgevoerd en het is anders verlopen. We willen weer aan het werk. Men heeft niet gehandeld uit zichzelf, maar in opdracht van de directie. Griffith was mijn neefje. Ik ga niet met de bedoeling naar het werk om met gedetineerden op deze manier om te gaan.”

M.D. zegt dat zijn naam is genoemd, maar geeft aan dat hij er niet bij betrokken was. Wel zegt hij dat toen de gedetineerde binnen werd gebracht, hij wel aan het werk was. Hij voegt er meteen aan toe dat het een onoverzichtelijke situatie was. “Men heeft gewoon namen genoemd van personen die zich toen op het complex bevonden. Ik ben degene die het dode lichaam heeft aangetroffen in de cel en heb toen aan de bel getrokken. De directie gaat onze naam moeten zuiveren, want wij worden nu gezien als moordenaars. We zijn onterecht beklad geworden.”

R.D. zegt dat de gedetineerde kort voor zijn ontvluchting veel had gegeten. Ook R.D. zegt dat Griffith overleed aan voedselverstikking. Hij is kort daarna ook gaan sporten. De gedetineerde had gepland om te vluchten en die zaken brengen ook spanningen met zich mee. Ook het rapport van de patholoog anatoom wijst dat volgens R.D. uit.

Griffith was op 24 maart ontvlucht uit het huis van bewaring Hazard in Nickerie. De penitentiaire ambtenaren konden hem dezelfde dag weer aanhouden. Maar eenmaal hij weer in de cel werd gezet, werd hij zwaar mishandeld. Griffith overleed als gevolg van deze zware mishandeling. De zaak over de moord, doodslag, zware mishandeling de dood ten gevolge hebbende van Griffith gaat vrijdag weer voor.

Simone Awanna

VANDAAG