Gepensioneerden ontevreden over miskenning vanuit overheid

Renate Wouden

Gepensioneerden uit overheidsdienst zullen, indien nodig, hun stem weer laten horen. De Bond Belangen Behartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) is ontevreden over de miskenning die zij vanuit de overheid krijgt, zegt bondsvoorzitter Renate Wouden aan Suriname Herald.

Deze groep wacht al veertien maanden op uitbetaling van een twk op haar pensioen. Naar aanleiding van de loonsverhoging die ambtenaren hebben gekregen, is er met de overheid een overeenkomst gesloten. Aangezien de gepensioneerden de verhoging veel later dan de actief dienende ambtenaren hebben gekregen, maken zij aanspraak op een aanpassing van hun pensioenen met terugwerkende kracht (twk). Deze twk loopt terug tot januari 2017, zegt de BBGO-voorzitter. Verder moet de groep ook in aanmerking komen voor koopkrachtversterking.

De gepensioneerden hadden gehoopt, dat zij net als de actief dienende ambtenaren eind december over hun twk konden beschikken. Van de overheid wil de groep weten wanneer de uitbetaling zal plaatsvinden en in hoeveel termijnen.

Volgens Wouden lijkt het erop dat de overheid een loopje neemt met de gepensioneerden, omdat zij ervan uitgaat dat deze groep de straat niet op kan of andere stappen kan ondernemen om haar stem te laten horen. Het bestuur probeert altijd rekening te houden, maar is het wachten nu zat.

“Internationaal is het ook een schande, dat seniorenburgers actie moeten voeren voor zaken waarop zij recht hebben,” stelt de BBGO-voorzitter. De organisatie heeft volgens haar op andere manieren geprobeerd om zaken gedaan te krijgen. Er wordt geprobeerd om geen actie te voeren, omdat die internationale aandacht zal krijgen.

Het stoort het bestuur ook dat brieven gericht aan beleidsmakers onbeantwoord blijven. Ze geeft verder aan, dat er twee keer is gesproken met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Na de straatactie van vorig jaar, is er ook een gesprek gevoerd met president Desi Bouterse.

Wouden zegt verder dat de gepensioneerden geen eisen stellen, maar vragen om uitvoering van het staatsbesluit dat handelt over waardevaste pensioenen. Het staatsbesluit is er volgens de BBGO-voorzitter duidelijk over, dat gepensioneerden ook meegenomen moeten worden bij elke verhoging die aan actief dienende ambtenaren wordt toegekend.

VANDAAG