“Kanhai wordt op het matje geroepen voor gedrag tegenover journalisten”

“Kanhai wordt op het matje geroepen voor gedrag tegenover journalisten”, zegt Samantha Gadjradj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Advocaat Irvin Kanhai wordt mogelijk berispt door het Advocaten Tuchtcollege, geeft Samantha Gadjradj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, tegenover Suriname Herald te kennen. Gadjradj zegt dat Kanhai zich in zijn hoedanigheid van advocaat anders moet opstellen tegenover de media en de journalisten in de kwestie van het 8-decemberstrafproces.

Kanhai die raadsman is van ex-legerleider Desi Bouterse, heeft vorig jaar december tegen diverse media zowel nationaal als internationaal gezegd dat Bouterse geen verzet zal indienen. Echter, bleek dat hij wel verzet had aangetekend tegen het vonnis van de Krijgsraad. Sommige media hadden wel de ontkenning van Kanhai gepubliceerd, terwijl andere daarvan hadden afgezien, omdat hun bronnen wel aangaven dat er verzet was ingediend op dinsdag 3 december 2019.

Zo zei Kanhai op 5 december 2019 tegen de Ware Tijd dat zijn cliënt geen verzet zou aantekenen tegen het vonnis van 29 november 2019 waarbij Bouterse voor twintig jaar gevangenisstraf was veroordeeld door de Krijgsraad. Aan Suriname Herald zei Kanhai een dag eerder dat hij nog niet wist wat zijn cliënt zou doen. Maar later zei Kanhai aan Starnieuws dat er wel verzet was aangetekend tegen het vonnis in het Decemberstrafproces.

Kanhai zei als reactie hierop dat hij niet had gelogen. Hij noemde het een strategie. Volgens hem waren mensen al zo blij na het nieuws dat Bouterse na veertien dagen na het verstrijken van de beroepstermijn zou worden opgepakt. “Ik ben toch niet dom om geen verzet aan te tekenen. Dat mensen zoiets kunnen geloven,” aldus Kanhai tegen Starnieuws.

Gadjradj geeft aan dat er klachten over Kanhai’s functioneren als advocaat binnen is gekomen bij de deken. Een klacht wordt niet rechtstreeks ingediend bij het Advocaten Tuchtcollege, maar wordt eerst schriftelijk voorgelegd aan de deken.

Ze voert verder aan dat Kanhai zich in de media naar journalisten toe onbetamelijk heeft gedragen. “Dat vinden wij niet correct”, zegt Gadjradj. Volgens haar heeft hij niet gehandeld volgens de ereregels. De deken wil niet inhoudelijk ingaan op deze kwestie, omdat het een interne aangelegenheid is.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG