Vakbond blijft ontwikkelingen CBvS op de voet volgen

Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De vakbond bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), blijft de ontwikkelingen rondom het schandaal bij de financiële instelling op de voet volgen, zegt bondsvoorzitter Robby Berenstein aan Suriname Herald. Volgens hem zal de vakorganisatie de aanpak van de autoriteiten in de gaten houden. De strafklacht is vandaag officieel ingediend bij het Openbaar Ministerie tegen de in ongenade gevallen governor, Robert van Trikt.

Berenstein zegt dat de bond ook officieel op de hoogte is gesteld van deze ontwikkeling. “Waarnaar we uitkijken is het goed afwikkelen van deze zaak. Het onderzoek is heel belangrijk voor de bank als gezaghebbend instituut”, zegt de vakbondsman. Hij vindt dat de moederbank door deze handelingen imagoschade heeft geleden. Verder merkt hij op, dat de bank terug moet naar de plek die zij voorheen had.

“Als blijkt dat personen werkelijk huis hebben gehouden bij de moederbank, moeten die verantwoordelijk gesteld worden voor hun handelingen”, stelt de vakbondsman. Het personeel is goed op de hoogte van de gang van zaken. De vakbond heeft op het personeel het beroep gedaan om het hoofd koel te houden en zijn werk na behoren te blijven doen.

Berenstein meent dat een diepgaand en onafhankelijk onderzoek de werkelijkheid naar voren moet halen. Hij hoopt dat de autoriteiten alle ruimte krijgen om hun werk goed te kunnen doen. Wat volgens hem nu van belang is, is dat de bank terug moet naar haar wettelijke verantwoordelijkheden.

De bank kwam eerder deze maand negatief in het nieuws, nadat bleek dat de intussen ontslagen governor twee dure auto’s had aangeschaft. Verder heeft van Trikt ook zwaarwichtige besluiten genomen, waar hij voor miljoenen werk zou hebben gegund aan een buitenlands bedrijf en aan zijn eigen consultancybedrijf. Van Trikt werd in maart van het afgelopen jaar benoemd tot governor, nadat Glenn Gersie door tot nog toe onbekende redenen het veld heeft moeten ruimen.

VANDAAG