Jogi aan Elias: “Wilt u olieproductie onder de huidige president of een andere?”

Mahinder Jogi. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

VHP-parlementariër Mahinder Jogi vroeg tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) aan Rudolf Elias, CEO van Staatsolie, of hij de productie van olie onder de huidige president wil hebben of een andere. De Staatsolie-directeur gaf hierop een diplomatiek antwoord door zeggen dat belangrijk is dat er bij de productie een president is.

Jogi vond de uiteenzetting van Elias goed. Tegenover Suriname Herald zegt hij dat het belangrijk is om te weten wat de toekomst is van de olie-industrie, hoe Staatsolie hiernaar kijkt en wat wij als land daaraan zullen overhouden. “We hebben gezien dat er inderdaad wat hoop is, zoals de presentatie daar is gehouden en dat het wat belooft te worden”. Echter weet hij waar we gaan beëindigen met een olie-industrie onder president Desi Bouterse.

Jogi geeft aan dat de staat volgens Elias in de afgelopen tien jaar US$ 2 miljard heeft verdiend aan Staatsolie. Hij vraagt zich af waar het geld naartoe is gegaan. “Je moet kunnen opereren onder een regering die begrijpt wat ontwikkeling is, een regering die inderdaad begrijpt dat je een beetje moet sparen voor morgen en dat je ook geld moet investeren in de productiesector om meer te gaan verdienen”.

Jogi benadrukt dat lenen niet tot het eindige moet duren. Hij zegt dat lenen kan en mag, maar het moet dan gaan om een lening op korte termijn om iets op te lossen en dan op eigen kracht verder te gaan. De parlementariër stelt dat de staatsschuld nu SRD 30 miljard bedraagt, ongeveer US$ 3.5 miljard. In november 2019 was de staatsschuld SRD 21 miljard en er zijn nog leningen waarvan er nog niet is getrokken.

Volgens de voorzitter van de VES, Winston Ramautarsing, zal de staatsschuld stijgen naar US$ 4 miljard. “Gezien het verkiezingsjaar waarin we zitten, de grote uitgaven en populistische maatregelen van de regering, kunnen we al heel snel aanleunen tegen de US$ 4 miljard”, zegt Jogi.

Hij geeft aan dat de olievondst een gelegenheid is om iets te bewerkstelligen voor de Surinaamse samenleving en voor de komende generaties. Jogi merkt op dat de regering niet weet om te gaan met geld, terwijl de inkomsten uit de olie-industrie kansen bieden om de economie te stabiliseren en te diversificeren. “We hebben 100 jaar bauxietindustrie gehad in Suriname en vandaag is de koers voor de Amerikaanse dollar SRD 9,05. Het moet niet zo zijn dat wij na dertig jaar gaan zeggen, we hebben 50 jaar olie-industrie gehad in Suriname en wat hebben we ervan gemaakt”, zegt de politicus.

VANDAAG