Bronto Somohardjo: “Zonder Commewijne zou NDP-top geen multimiljonair zijn”

Bronto Somohardjo. Foto: PL
Print Friendly, PDF & Email

Zonder het district Commewijne zouden toppers van de NDP vandaag de dag geen multimiljonair zijn. Zij hebben over de Surinamerivier een brug laten bouwen die Commewijne met Paramaribo verbindt, maar hebben daarbij miljoenen in hun eigen zak gestopt. Dit zei Bronto Somohardjo gisteren tijdens een ressortmeeting van de Pertjajah Luhur (PL) in Nieuw-Amsterdam in het district Commewijne.

“De leiding van de NDP is rijk dankzij Commewijne. Kijk naar die brug waarvoor tjuku is betaald. Ze hebben die brug niet gebouwd voor jullie, maar om geld te kunnen maken. Met dat geld hadden we twee en drie bruggen kunnen bouwen!” hield hij de aanwezigen voor.

Corruptie op corruptie
Bronto Somohardjo sprak ook over het corruptieschandaal bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), waarbij ruim SRD 400 miljoen is weggemaakt. Hij noemde Carifesta, de naschoolse opvang en nu weer US$ 197 miljoen weggemaakt. Ex-governor Robert van Trikt is de enige die het gelag moet betalen, maar als Van Trikt in de gevangenis zit, moeten de rovers in alle andere corruptiegevallen óók in de gevangenis, vindt hij.

Hij vroeg de mensen van Commewijne wat zij terug hebben gekregen. “Slechts een verbrande kerstboom. Zijn we zo gemakkelijk? Onze voorouders hebben duizenden kilometers afgelegd om een goede toekomst voor hun kinderen te bewerkstelligen. Hier in Commewijne zijn ze voor het eerst aangekomen en hebben ze hun eerste tranen laten vallen, dan wil je ons omkopen met een pakket? Laat de NDP opdonderen met hun pakket! Met het geld dat ze van jullie hebben gestolen hadden jullie allemaal multimiljonair kunnen zijn!” sprak hij.

Corruptelingen afstraffen
Volgens Bronto Somohardjo is de PL de enige partij die daadwerkelijk in het volk investeert. Dat is te merken aan de vele PL-distributiecentra, waar het volk basisgoederen kan kopen tegen de kostprijs. Het is ook de PL die aan de wieg heeft gestaan van LISP, een huisvestingsprogramma dat vele mensen in staat heeft gesteld tegen lage rentes hun eigen huis te bouwen. “Dan zeggen ze: PL heeft geen visie. Maar onze visie heeft niet ervoor gezorgd dat bijna US$ 200 miljoen geroofd is. De NDP heeft twee zetels in Commewijne, niet omdat jullie lichtzinnig zijn. Het is, omdat jullie hun beloftes vertrouwden. Maar vandaag de dag is de criminaliteit groter dan ooit. Als wij aan de macht komen, gaat dat dievenijzer blijven, maar als ze inbreken gaan ze wel voor vijftien jaar de bak in!”

Samen winnen en samen doen
Somohardjo junior merkte op dat Commewijne een bijzonder district is, omdat dit district het leven van zijn vader (PL-voorzitter Paul Somohardjo) heeft gered. De naam van zijn vader stond al op de dodenlijst, maar toen de PL-voorzitter zijn oma in Commewijne moest begraven, kreeg hij de kans te vluchten. Vandaag de dag leidt Paul Somohardjo de Eenheidsbeweging. “We willen samen winnen, samen bloeien, alles samen doen. Ga geen enkele partij meer dan 26 zetels geven. Wie meer dan dat vraagt, snapt het politieke bestel van Suriname niet!” aldus Bronto Somohardjo.

VANDAAG