Personeel Centrale Bank: “Wij willen geen bevlekte governor”

Personeel Centrale Bank van Suriname: “Wij willen geen bevlekte governor”.
Print Friendly, PDF & Email

Het personeel van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft vandaag tijdens een prikactie zijn stem laten horen. Het personeel is tegen de komst van Sigmund Proeve, oud-directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), als nieuwe governor van de moederbank. Proeve is lid van de Raad van Commissarissen van de CBvS, maar is niet gewild door het personeel om leiding te geven aan de bank.

Voor de personeelsleden is een bevlekte persoon als Proeve niet geschikt om op dit moment leiding te geven aan de CBvS, die in de afgelopen weken negatief in het nieuws is gekomen vanwege de schandalen onder leiding van de vorige governor Robert van Trikt. Het personeel eist ook een stukje onafhankelijkheid van de CBvS en wil graag een governor die zelfstandig kan functioneren.

Bondsvoorzitter Robby Berenstein gaf te kennen dat het op dit moment niet om het benoemen van een governor gaat, maar om de integriteit van de bank en haar medewerkers. Dit zal ook gevolgen hebben voor de totale bankensector als het niet goed wordt aangepakt, hield Berenstein het personeel voor. Berenstein liet weten dat het personeel voor een onafhankelijke bank gaat en wil integer leiderschap. Hij hoopt dat de boodschap naar de regering nu duidelijk is.

De vakbond heeft de actie van het personeel volgens Berenstein overgenomen en zal tot het uiterste gaan. Hij stelde dat de vakbonden in de financiële sector bezig zijn met de andere banken omdat ook die moeite hebben met de benoeming van Proeve. Zij ondervinden last van het stukje autonomie die zoek is bij de moederbank. Voor nu zal de strijd gezamenlijk gevoerd moeten worden, aldus Berenstein.

De benoeming van Proeve tot governor van de CBvS heeft veel stof doen opwaaiden binnen de financiële sector. Ook diverse politieke partijen en maatschappelijke organisaties hebben zich uitgesproken over de benoeming van Proeve.

VANDAAG