De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, vindt dat Surinaamse politieke leiders banaal zijn. Ze vindt het niet correct hoe politici zich gedragen tijdens de verkiezingscampagnes. “Zolang dit volk blijft applaudisseren voor ordinair taalgebruik van politieke leiders, zullen de leiders die taal blijven gebruiken om via het volk zetels te halen”, is Van Dijk-Silos van mening.
ADVERTENTIE |
“U wil niet weten hoe banaal de politieke figuren zullen zijn die in De Nationale Assemblee gaan komen. Het vreselijke is dat het volk juicht, het volk jubelt en lacht over de uitlatingen van de politici. Het is tijd dat we een gedragscode hebben. Het is tijd dat we ons conformeren aan regels van fatsoen en ethiek”, haalde van Dijk-Silos maandag aan tijdens de presentatie van religieuze organisaties in de Maarten Lutherkerk aan de Waterkant.
De OKB-voorzitter vindt dat het tijd is om een gedragscode te hebben. Dit zal volgens haar ook een proces zijn. “Ik ben blij met het initiatief van de monseigneur en stel het op prijs dat ik hier mag zijn. Het is een goed initiatief en heb vanaf het eerste moment ja gezegd”, vertelt van Dijk-Silos.
In november vorig jaar te Overbridge was er een commitment gemaakt met alle politieke partijen. De bedoeling was dat ze aan een gedragscode zouden werken. Er werd toen gevraagd aan het OKB om te assisteren. “Ik heb in februari weer een rappel gestuurd en nog steeds geen reactie. Dit geeft aan dat ze niet willen werken aan een code.”
Politieke partijen beginnen over zes weken met de campagnevoering. De kandidaatstelling is op 9 april. Van Dijk-Silos vindt dat het kort dag is en de partijen geen tijd zullen hebben om dit goed binnenshuis te bespreken en te ondertekenen. Wat partijen moeten gaan beseffen is dat het tijd is om op een volwassen manier met elkaar om te gaan.
De OKB-voorzitter besprak als voorbeeld een kwestie van een hooggeplaatste persoon en propagandist, Idris Naipal, van de VHP. “Dit is afschuwelijk. Ons land is verloerderd met een polemiek van hooggeplaatste Surinamers. Dit geeft aan wat het niveau van ons is. En dat dit nog opgenomen wordt in het nieuws. Als ik de eigenaar was, had ik zo iets nooit geplaatst in het nieuws. Mensen een klootzak noemen is geen stijl”, zei Van Dijk-Silos. Dit land heeft volgens haar de ondersteuning nodig van alle christelijke leiders. “Ze negeren allemaal wat er in het rapport van het OKB staat, maar wat er allemaal gebeurt tijdens de politieke campagnes is geen stijl. Wat voor leiderschap willen we, welke gedragscode willen we ons eigen maken.”
Van Dijk-Silos vindt dat er leiderschap in Suriname nodig is, zoals dat in andere landen het geval is. Wanneer je op pad gaat als observer, zie je dat politieke partijen die niet tekenen voor de gedragscode niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Ook als ze de code overtreden worden ze uit de campagne verwijderd. Juridische expertise van het OKB is er om bij te dragen aan de hand van de media watchrapporten die er zijn. Daarin kan men zien wat er aan de hand is. Dit document moet gezien worden als letter of intent. Het finale document moet voor 9 april af zijn.
Het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) hebben maandagavond in de Maarten Lutherkerk de gedragscode gepresenteerd aan verschillende organisaties. De OKB-voorzitter heeft in verband met deze bijeenkomst haar bezorgdheid uitgesproken over de manier van campagnevoering van politieke partijen in Suriname.
Simone Awanna