Schaarste aan dollars voelbaar; prijzen in de winkels drastisch verhoogd

De schaarste aan Amerikaanse dollars is voelbaar. Importeurs kunnen moeilijk aan dollars komen om hun producten aan te schaffen. Een importeur wist Suriname Herald te vertellen, dat het op dit moment een koppijn is voor handelaren die aan deze valuta moeten komen voor hun handel. De schaarste aan dollars werkt door in de winkelprijzen, waardoor de consumenten het voelen bij het doen van inkopen. Bovendien is het momenteel ook moeilijk om via de handelsbanken aan dollars te komen, waardoor de meeste handelaren op de zwarte markt zijn aangewezen.

Op de zwarte markt ligt de dollarkoers tussen de SRD 11 en SRD 13 voor een Amerikaanse dollar, zegt de ondernemer. Via de cambio’s worden er geen dollars verkocht. Enkele cambiohouders geven in gesprek met Suriname Herald aan, dat zij nu geen dollars kunnen opkopen waardoor ze ook niet kunnen verkopen aan de consument.

Consumenten kunnen maandelijks bij een cambio maximaal US$ 50 kopen. De aankoop van dit bedrag is mogelijk na overleg van een ticket, reisvisum of huurovereenkomst. Ook voor de betaling van huishuur, studie of medische kosten kunnen dollars worden gekocht.

De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), Raymond Hasnoe, zegt in een reactie dat de koersontwikkeling maakt dat winkeliers geen vaste prijzen kunnen hanteren. Zij zijn afhankelijk van de importeurs. “Als de importeur vandaag met een andere prijs komt, dan heb je geen keus dan ook je prijs aan te passen”, zegt Hasnoe.

Mahinder Jogi, assembleelid van de VHP, zegt desgevraagd aan Suriname Herald dat deze hele situatie de schuld is van een regering die geen visie heeft van het monetaire beleid. Hij vindt het jammer dat de regering nog steeds geen antwoord heeft op deze zaak. Als niet snel wordt opgetreden kan de situatie volgens hem verergeren.

Er is op dit moment rust nodig in de economische situatie. “De oplossing hiervoor ligt volledig op het bord van de regering en van niemand anders. De instituten die orde op zaken moesten stellen zijn er niet, omdat de regering zelf alles heeft vernietigd. Het is triest dat het land in deze positie is geplaatst”, zegt Jogi.

De parlementariër vraagt zich af waar minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is. Volgens de VHP’er past minister Hoefdraad beter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat hij zelfs meer dan de minister van dat departement in het buitenland vertoeft, terwijl de economische situatie van het land op zijn kop ligt.

VANDAAG