De voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons, waarschuwt de samenleving om niet over te gaan tot het toepassen van politiek geweld. Dit zei ze tijdens de presentatie van de gedragscode door religieuze organisaties. Eerder deze week hebben deze organisaties het document, waarin de gedragscode die gehanteerd moet worden tijdens de verkiezingen, gepresenteerd aan de verschillende politieke partijen en andere maatschappelijke groepen.
In het document is opgenomen dat er in Suriname geen sprake is van politiek geweld. Dit moet behouden worden ondanks alle spanningen, vindt Simons. “Ik zie wat verkiezingen in landen doen met geweld, terwijl dat in Suriname niet het geval is. Personen worden op straat afgetakeld. Ik heb zelf gezien hoe mijn vader slachtoffer is geweest van politiek geweld in Suriname en dat moet niet meer gebeuren”, vindt de assembleevoorzitter.
Ze gaf verder aan voor haar werk regelmatig in de regio te zijn, waar zij heeft opgemerkt wat de verkiezingen doen in die landen. Ook zijn observers stomverbaasd als zij merken hoe vredig wij in Suriname met de verkiezingen omgaan met elkaar. “En dat is een goede zaak”, zegt de DNA-voorzitter.
Simons is er blij over, dat in het document is opgenomen dat de verkiezingen goed, eerlijk en ordelijk zijn georganiseerd en dat dit behouden moet worden. “We mogen Suriname prijzen en ik vraag dat we het ook zo houden.” Volgens haar moet nu gekeken worden naar zaken die politici nog niet goed doen, zoals de taal die op het podium wordt gebruikt. “Die is vaak niet best en heeft ontwikkeling nodig. We zijn niet in staat geweest om dat doen en zien daarom de negatieve gevolgen ervan.”
Begin april wordt er een internationale parlementaire bijeenkomst gehouden over hoe de verkiezingen in te gaan. Er zal onder andere gediscussieerd worden over hoe om te gaan met vals nieuws en nepberichten. De parlementsvoorzitter stond stil bij deze punten en gaf aan dat personen die niet van dezelfde politieke partijen zijn persoonlijk met elkaar praten, dat het aardig lukt maar het moment dat zij op een podium staat er een andere taal wordt gesproken. Er worden woorden gebruikt, die zij niet zouden uitspreken als ze tegenover elkaar stonden.
Simons sprak ook haar bezorgdheid uit over de manier waarop personen zich op Facebook uiten over anderen. “De manier waarop personen zich uiten is vaak denigrerend en het gaat soms veel verder dan de politiek. We hebben aan de hand van zulke situaties met elkaar gesproken en leden van alle politieke partijen zijn eens slachtoffer geworden hiervan. Zij hebben zich geuit over de overval op een dna-lid.” Wat er is gezegd over wat er met die persoon zou moeten gebeuren is niet mooi, zegt Simons.
Mensen schijnen hun leugenachtige verhalen versterkt te zien op de elektronische media. Kritiek moet vaak scherp zijn voor datgene dat wordt bekritiseerd. Zij stelde verder dat het online gedrag van mensen bekeken moet worden en dat het opgenomen wordt in de ethische code. “Het is goed dat we de grenzen gaan afspreken”, aldus Simons.
Simone Awanna