Canawaima Ferry Service stopgezet; alleen vrachtschepen toegestaan

Canawaima-veerboot

De diensten van de Canawaima Ferry Service zijn stopgezet. Alleen vrachtschepen zullen tot het Surinaams grondgebied worden toegelaten. Deze informatie deelde minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) zaterdag mee op een persconferentie van het door de regering ingestelde managementteam in verband met het COVID-19-virus.

Het Canawaima management heeft de opdracht gekregen om na te gaan hoeveel Guyanezen terug moeten naar hun land. De minister zal als bekend is om hoeveel personen het gaat de opdracht geven wanneer zij het land kunnen verlaten, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) heeft instructies gekregen. Aan hun is meegedeeld dat alleen vrachtschepen het land mogen worden toegelaten en dat er geen boten met een ander doel Surinaamse wateren mogen binnenkomen. Er mag geen uitzondering worden gemaakt, benadrukte Chotkan. Als de bemanningsleden van de vrachtschepen voor welke reden dan ook aan land moeten komen, dan moet eerst het manangementteam COVID-19 hierover ingelicht worden, zodat zij hun protocollen in werking kunnen brengen.

In samenwerking met alle luchtvaartmaatschappijen heeft de regering verder besloten, dat binnen een week, te rekenen van 15 maart 00.00 uur tot en met zondag 22 maart 00.00, alle niet-ingezetenen uit Suriname worden getransporteerd. Dit betekent volgens minister Chotkan dat de vliegtuigen vol vertrekken vanuit Suriname naar de verschillende bestemmingen en leeg terugkeren naar Suriname.

De vliegtuigen zullen na iedere vlucht met passagiers gedesinfecteerd worden door de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Na afstemming met het managementteam COVID-19 over de beschikbare quarantaine mogelijkheden, zal worden bekendgemaakt vanaf wanneer het invliegen van Surinaamse ingezetenen zal plaatsvinden.

De communicatie naar deze ingezetenen zal plaatsvinden via de luchtvaartmaatschappijen en de diplomatieke posten in de diverse landen. Het is van belang dat alle ingezetenen die teruggebracht zullen worden naar het Surinaams grondgebied, direct in quarantaine worden geplaatst voor minimaal veertien dagen.

VANDAAG