Twintig politieke organisaties hebben zich in de periode 16 tot en met 21 maart geregisteerd bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De eerste partij is de VHP geweest en de registratie werd afgesloten met DA’91.
ADVERTENTIE |
Eugene Merkus, voorzitter van het CHS, zei na de afsluiting van de registratie dat deze inhoudt dat politieke organisaties wettelijke documenten aanbieden aan het CHS, die beoordeeld worden om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen van 25 mei.

Het registreren wil nog niet zeggen dat de politieke organisaties automatisch meedoen met de stembusgang. De CHS-voorzitter gaf aan dat de geregistreerden uiterlijk vrijdag, door middel van deurwaardersexploot, geïnformeerd zullen worden als zij wel of niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Bij weigering kunnen partijen in beroep gaan en in aanmerking komen voor een herkansing.

Het CHS zal letten op de volgende negen punten:
– Een schriftelijke volmacht van de politieke organisatie voor twee aanbieders
– Geldige identiteitskaarten en kopieën van de aanbieders
– Bewijs van registratie in het openbaar register van het OKB
– Naam politieke organisatie, een aanduiding daarvan of beide
– De statuten van de politieke organisatie
– Opgave van de huidige bestuurssamenstelling
– Symbool van de politieke organisatie
– Het huidige adres
– Het stortingsbewijs en een kopie inzake storting van de waarborgsom voor deelname aan de algemene, vrije en geheime verkiezingen op maandag 25 mei 2020.
De partijen die zich hebben aangemeld zijn: VHP, SPA, PRO, BEP, PL, PALU, DOE, HVB, NDP, ABOP, A20, Stem Op Jezelf, STEi!, NPS, OptSu, 21Su, VVD, De Nieuwe Wind, SDU en DA’91.

Niet alle partijen hebben de waarborgsom van SRD 96.250 betaald, terwijl DA’91 de betaling onder protest heeft voldaan. SDU heeft geen bewijs van storting kunnen inleveren, omdat het geld volgens de partij is overgemaakt. De Nieuwe Wind kon niet meer betalen, omdat de Centrale Bank van Suriname al was gesloten. Stem op Jezelf heeft een verzoek gedaan bij president Desi Bouterse en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voor uitstel.

De politieke partij 21Su heeft geweigerd te betalen, omdat de waarborgsom geen juridische grondslag zou hebben. STREi! heeft het bewijs van registratie in het openbaar register van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) niet kunnen aantonen. De partij moet eerst haar statuten wijzigen. Dit zal morgen gebeuren. Er is wel een document van het proces overlegd aan het CHS.