Revelino Eijk, inspecteur van politie eerste klasse, keurt het gewelddadig optreden van de politie af. Er gaan videoās op sociale media viraal waarin te zien is dat manschappen van de politie excessief geweld toepassen op burgers. Eijk reageert in verklaring op Facebook op het brute politiegeweld van de afgelopen dagen.
Op de video is te zien dat een ongewapende man zonder reden wordt mishandeld als hij zich tijdens de avondklok op straat bevindt. Ook is te zien hoe politieambtenaren een ongewapende man in het verkeer mishandelen. De reden waarom is onduidelijk. Eijk hekelt dit brute politieoptreden.
Hij stelt dat de politie conform de Surinaamse Grondwet en het Politiehandvest tot taak heeft de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid, de bescherming van personen en goederen en de opsporing van strafbare feiten. Om deze (grond)wettelijke taak uit te oefenen heeft de politie tal van bevoegdheden tot haar beschikking, zegt Eijk.
Er geldt sinds enkele weken een avondklok in Suriname. Alle burgers dienen zich tussen 20.00 en 06.00 uur thuis te bevinden, uitgezonderd de essentiƫle diensten en anderen die vanwege bijzondere omstandigheden daarvoor een avondklokpasje hebben.
Indien burgers zich dus niet houden aan deze openbare orde, verstoren zij die en is de politie bevoegd om hen te verwijderen en over te brengen naar een voor hun tijdelijk geschikte plaats van bewaring. Dat kan een politiebureau zijn. Ook kan de politie ervoor kiezen om deze overtreders via de kortste weg naar huis te begeleiden, zegt Eijk.
Hij benadrukt dat de politie slechts mag gebruikmaken van geweld als uiterst middel ook wel bekend als āultimum remediumā. Geweld aanwenden mag pas als een overtreder blijkbaar onwillig is om te voldoen aan een rechtmatige vordering van de politie. Indien blijkt dat de overtreder onwillig is om te voldoen aan deze rechtmatige vordering, dan dient de politie hem eerst te sommeren tot gehoorzaamheid en hem te wijzen op de gevolgen van verzet. Pas dan mag de politie geweld aanwenden, aldus Eijk.