President houdt zich niet aan eigen COVID-19-maatregelen

Terwijl het hele land zich aan de COVID-19-maatregelen moet houden, gelden deze maatregelen kennelijk niet voor president Desi Bouterse. Alsof er niets aan de hand is zit de president lekker de borrelen met een groep mensen. De sociale afstand van twee meter wordt hierbij niet in acht genomen.

Het Nationaal Managementteam COVID-19 zal de president dit niet in dank afnemen. Er wordt door het managementteam dagelijks en nu drie keer per week opgeroepen om de maatregelen die door de president zijn afgekondigd in acht te nemen. Directeur Volksgezondheid Cleopatra Jessurun schetste enkele weken geleden het beeld waarbij Suriname duizenden COVID-19-gevallen kan krijgen als we ons niet strikt aan de maatregelen houden.

De video van de president gaat viraal op sociale media. Ook buitenlandse media zoals de media in Nederland besteden er aandacht aan. Op sociale media vragen sommigen zich af of dit het voorbeeld is dat een president moet geven.

Op de video te zien dat de president zijn handen ontsmet, maar daarna spottend de arm vastpakt van iemand die zit hem zit, terwijl de autoriteiten juist afraden om elkaar aan te raken of de hand te schudden. Fysiek contact moet vermeden worden, is de richtlijn van het Nationaal Managementteam COVID-19.

President Bouterse zit doodleuk te borrelen met een groep mensen, kennelijk na zijn televisietoespraak, die hij op Goede Vrijdag hield. Op de video is te zien dat de president hetzelfde hemd droeg dat hij aanhad tijdens zijn toespraak tot de natie.

Frappant is dat de president tijdens zijn toespraak mensen oproept om thuis te blijven. Hij dreigde zelfs met het afkondigen van de noodtoestand in de grensgebieden van Suriname. Bouterse zegt geen keus te hebben de noodtoestand af te kondigen als men vanuit Frans-Guyana de rivier oversteekt. “Blijf thuis! Tan na yu oso!”, is de oproep van Bouterse.

VANDAAG