Lalji: “Veira heeft contact met ons opgenomen”

Irene Lalji. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

De coördinator van het nationaal managementteam COVID-19, Daniëlle Veira, heeft voor het eerst zelf op vrijdag 10 april contact opgenomen met advocaat Irene Lalji, die in Nederland gestrand is. Zij deed dit nadat Lalji namens een groep van meer dan honderd gestrande Surinamers via Suriname Herald de noden kenbaar had gemaakt.

“Zij heeft mij bericht dat onze voorstellen in een meeting met haar team besproken zullen worden en dat ze weer contact zal opnemen”, zegt de advocaat. Lalji geeft aan dat Veira intussen opnieuw via de app contact met haar heeft opgenomen. Er worden vanuit Suriname voorbereidingen getroffen om de eerste groep repatrianten uit Nederland deze week op te halen.

“We hebben inderdaad tweehonderd kamers klaar en willen deze week bekendmaken dat de eerste groep uit Nederland kan worden verwacht. We proberen het aantal kamers te verruimen. Het vliegtuig, ook al heeft het een grotere capaciteit, mag op basis van medisch advies niet ten volle benut worden vanwege de social distance. We werken dat uit”, liet de coördinator van het nationaal managementteam COVID-19 weten aan Lalji.

Aan de advocaat laat Veira verder weten: “U mag weten dat wij de eerste week reeds de mogelijkheid hebben bekeken van enkelbandjes. We zijn er nog niet uit als team. Mogelijk wordt het nader bekeken voor de toekomst, maar niet voor de eerste crisisperiode. Een charter naast de ‘reguliere’ vlucht van SLM gaat niet lukken. We moeten genoeg kamers hebben voor het aantal personen dat terugkomt. Thuisquarantaine: veel huizen zijn de inspectie gepasseerd. De medici stellen dat zij toch afzien van deze optie en gaan voor de overheidsfaciliteiten. Dit niet alleen omdat men toch wegloopt. Dit is nodig voor de controle dat alle (health) veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. De quarantainetijd is niet gemakkelijk”, zegt de coördinator.

De gestrande Surinamers, die sinds 14 maart toen het luchtruim gesloten werd door de regering in Nederland zitten, raken ongeduldig. In een WhatsApp-groepschat hebben ongeveer honderd personen dagelijks contact met elkaar en delen zij oplossingen en hun zorgen.

Enkele personen hebben hun zorgen gedeeld met Suriname Herald. Ryan Rambali moest op 14 maart vertrekken met de SLM. Deze FHR-student loopt studievertraging op, als hij niet op tijd terug kan naar Suriname. Al langer dan een maand is hij in thuisquarantaine en verkeert ook in goede gezondheid.

Ook de 75-jarige Christien is gezond, maar vertoeft in Nederland zonder een ziektekostenverzekering. “Ik mis mijn land en familie”, zegt ze.

Sinteli L. zou op 25 maart moeten terugkeren. Sintelli is gezond en in quarantaine. “Ik heb twee kinderen in Suriname en een man. Ik wil graag terug, want ik mis ze en heb geen zakgeld meer.”

P. Mahadew is vanaf 18 maart samen met mijn vader T. Mahadew in Nederland. “Wij blijven bij familie maar zij hebben het ook niet breed. Ze hebben ons al bijna een maand extra opgevangen. Mijn vader is suikerpatiënt en zijn medicijnen zijn al op en die kan hij hier niet krijgen. “Ons huis in Suriname is onbeheerd achtergelaten, koeien en schapen zijn nu onbeheerd daar, dus wil hij heel gauw naar huis.”

Alibaks Z. moest sinds 20 maart terug met TUI. “Mijn twee kinderen wachten op me. Ik ben een alleenstaande moeder. Mijn werk staat ook op mij te wachten wanneer ik terugkeer. Huisvesting is nu een probleem en ik heb geen geld meer, zegt Alibaks Z.

Ook Priscilla Moehamad, PSA-ingezetene, moest in maart terugkeren. De reisverzekering vervalt binnenkort, na de eerste verlenging. Ze heeft een eigen bedrijf en geen inkomsten. “Ik woon alleen in Suriname en heb een prima huis om in quarantaine te gaan”, zegt Moehamad.

VANDAAG