Caricom-staatshoofden stemmen in met gezamenlijk gezondheidsprotocol

Suriname heeft ook deelgenomen aan de spoedvergadering van Caricom-staatshoofden en regeringsleiders. Foto: NII

In een spoedvergadering bijeen hebben Caricom-staatshoofden en regeringsleiders woensdag ingestemd met de noodzaak voor het hebben van een gezamenlijk gezondheidsprotocol en een gezamenlijk protocol ter handhaving van de grenscontrole. Namens Suriname heeft vicepresident Ashwin Adhin aan het hoofd gestaan van de delegatie die heeft deelgenomen aan deze spoedvergadering.

Deze vergadering, via videoconferentie, is voorgezeten door premier Mia Mottley. Diverse Caribische leiders hebben onder meer de grote behoefte in de regio voor medische attributen benadrukt, zoals PPE’s en test kits, meldt het NII.

Verder is benadrukt dat het essentieel is dat de regio als een eenheid optreedt om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar met name om de regio economisch weerbaar te maken. Om de economische consequenties die de regio meemaakt als gevolg van de COVID-19-pandemie op te vangen, zullen dan ook gerichte initiatieven worden ondernomen richting regionale en internationale financiële instituten (CDB en de IMF).

Tijdens de topontmoeting hebben de regeringsleiders zich ook gebogen over de regionale kansen binnen de Caricom Single Market and Economy, die moeten worden gemaximaliseerd om de economieën zoveel mogelijk te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de maatregelen die landen hebben genomen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het virus.

De Surinaamse delegatie heeft de noodzaak voor economische maatregelen ter verlichting van de ontstane crisis in de Caribische regio, ondersteund. Suriname heeft zich ook sterk gemaakt voor intensievere samenwerking tussen landen met name in grensgebieden, de noodzaak voor het hebben van een voedselveiligheidsplan voor lidlanden en de rol die Suriname kan vervullen bij de implementatie van een regionaal voedselveiligheidsbeleid.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en haar collega Antoine Elias van Volksgezondheid en de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid, Daniëlle Veira, hebben ook deelgenomen aan deze vergadering.

VANDAAG