Van de zeventien politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen zijn de kandidatenlijsten van vier partijen in orde en goed bevonden door het hoofdstembureau Paramaribo. Het gaat hier om de HVB, NDP, De Nieuwe Leeuw en DOE. Van de overige partijen was er sprake van het schrappen van kandidaten op de lijsten op het niveau van ressortraad- en districtsraad en De Nationale Assemblee.
ADVERTENTIE |
De reden daartoe was dat sommige kandidaten op lijsten voorkwamen van twee politieke partijen. Zo bleek dat een kandidaat op ressortraadsniveau zowel bij de BEP als de PL was gekandideerd. De naam van deze persoon wordt dan geschrapt op de lijsten van beide partijen. Dit was eveneens het geval bij een kandidaat van de PRO, die ook op de lijst van PL was gekandideerd.
Een andere reden waarom kandidaten werden geschrapt was, omdat stukken voor de kandidaatstelling niet volledig waren. Zo ontbraken de stukken als bewilligingsformulieren en nationaliteitsverklaringen bij enkele kandidaten. Ondanks de politieke partijen de gelegenheid hebben gekregen om die alsnog in orde te maken, werd dit niet door hun gedaan.
Bij de VHP en A20 zijn rr-kandidaten van hun lijsten geschrapt, omdat die personen de leeftijd van 21 jaar nog niet hadden bereikt op 9 april, de dag van de kandidaatstelling. Naar 25 mei toe zouden ze wel 21 jaar worden.
Eric Grauwde, ondervoorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo (HSB), geeft aan dat er wat oneffenheden en verzuimen waren vanuit de zijde van de politieke partijen. Volgens hem heeft dit het HSB scherp gehouden wat zijn werk betreft. “We zouden er niks aan hebben als alle partijen nul problemen hadden”, zegt hij. Er is samen met de politieke partijen gewerkt om de oneffenheden weg te werken.
Grauwde zegt dat het proces hierna doorgaat. De volgende stap is het afgeven van de oproepingskaarten door de colporteurs. Zij zullen vergezeld worden door twee getuigen vanuit de politieke partijen. Politieke partijen hebben de gelegenheid om personen hiervoor af te vaardigen.
Conform de artikelen 52, 68 en 83 van de Kiesregeling kunnen de partijen binnen drie dagen na de openbare zitting beroep aantekenen bij de president tegen de genomen beslissingen. De president beslist uiterlijk op de achtste dag, nadat het beroepschrift is ingekomen bij een met redenen omkleed besluit. De beslissing wordt aan de appellant(en) en aan het hoofdstembureau meegedeeld.
Vishmohanie Thomas