Essed: “Er is geen enkele wet die DNV opsporingsbevoegdheid geeft”

Hugo Essed. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) is op geen enkele wijze bevoegd om mensen aan te houden. Er is geen enkele wet die het DNV de bevoegdheid geeft om mensen aan te houden, zeker ook niet op een brute wijze, geeft advocaat Hugo Essed te kennen tegenover Suriname Herald.

Het DNV is een administratief orgaan ingesteld door het Kabinet van de President. De taak van het DNV is het inzamelen van inlichtingen en volgens Essed zijn daar op zich geen problemen mee. Het aanhouden van mensen is echter geen bevoegdheid van het DNV, benadrukt hij. Hij deelt dezelfde mening als procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday in de zaak waarbij het DNV onbevoegd is om een inval te plegen in de woning van STREI!-assembleekandidaat Rodney Cairo.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Foto: Suriname Herald

De pg stelt dat het DNV uitsluitend belast is met alles dat betrekking heeft op de nationale veiligheid. In dat kader is ze belast met het verzamelen van informatie, het analyseren van informatie en mochten die bevindingen mogelijk duiden op het plegen van strafbare feiten dan moet die informatie verstrekt worden aan de politie. Volgens Baidjnath Panday valt het DNV onder de president.

De pg benadrukt dat de politie de enige instantie in Suriname is met algemene opsporingsbevoegdheid en geen enkele andere instantie. Op basis hiervan liet de pg weten dat het DNV geen wettelijke basis heeft om invallen te plegen en mensen aan te houden.

Essed benadrukt dat het DNV geen wettelijke grondslag heeft en dus ook geen opsporingsbevoegdheid heeft. Dit optreden van het DNV laat de advocaat terugdenken aan de jaren tachtig waarbij de militairen onbeperkt macht uitoefenden op burgers. Hij kan alleen hopen dat deze kwestie op een goede wijze gecorrigeerd wordt. De advocaat hoopt eveneens dat er geen zand over gestrooid wordt en mocht dat gebeuren dan kan Suriname zich ernstig zorgen beginnen te maken over zijn toekomst.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG