Essed: “President en Veira moeten uitleg geven over wat fout is gegaan”

Hugo Essed. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

President Desi Bouterse en de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Daniëlle Veira, moeten ons komen uitleggen wat fout is gegaan bij de inval door het DNV in de woning van Rodney Cairo, zegt advocaat Hugo Essed aan Suriname Herald. “Het is duidelijk dat veel fout is gegaan en ze moeten het erkennen”, zegt hij.

De president gaat de nodige uitleg en de garantiestelling moeten geven dat dit zich niet meer zal voordoen, omdat deze Veiligheidsdienst rechtstreeks onder hem valt. Volgens Essed moeten de president en Veira de nodige uitleg geven over hoe een inval met poging tot ontvoering bij een burger op zo’n manier kon gebeuren. Ze moeten eveneens aangeven hoe dit in de toekomst zal worden voorkomen.

Het feit dat de DNV-directeur aangeeft op een later tijdstip te zullen uitkomen met een verklaring, roept meer vragen op. Veira gaf tijdens de maandag gehouden persconferentie aan, dat het DNV breedvoerig besproken is geworden. Het is een instituut dat zorgdraagt voor de waarborging van de veiligheid voor het gehele land, dus staatsveiligheid. Volgens haar wordt er niet daarover gesproken, omdat het staatsgeheimen zijn.

Gezien er zoveel belangstelling voor deze case is, zal de media binnenkort over de zaak geïnformeerd worden. Veira gaf aan dat het geen zaak was die zo besproken wordt en merkte meteen op dat er een bepaalde beweging waar te nemen is waarbij bijna iets wordt gecreëerd.

Dat het DNV tijd nodig heeft om uit te komen met een verklaring, is volgens Essed een indicatie dat men waarschijnlijk een verhaal in elkaar gaat zetten dat mogelijk helemaal niet waar is. Essed geeft aan dat het ook mogelijk is dat Veira zelf verrast is met de actie. “Ik weet het niet”, zegt Essed. Hij voegt er meteen aan toe, dat het DNV en de president met die informatie moeten komen.

Verstandig besluit
Dat de politie zich bij de inval heeft teruggetrokken vindt Essed een verstandig besluit, omdat er mogelijk slachtoffers zouden vallen. “Ik zeg niet dat het zo hoort. DNV had zich eigenlijk moeten terugtrekken”, zegt hij. Dat de korpschef Roberto Prade de politie heeft gevraagd om zich terug te trekken, vindt Essed een wijs besluit. Hij zegt dat dit het bewijs is dat Suriname nog steeds te maken heeft met een machtsvraagstuk.

De procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft de opdracht gegeven aan de afdeling Kapitale Delicten van de politie, om een onderzoek te doen naar deze zaak. Dit deed hij nadat hij te horen kreeg wat zich had voorgedaan, namelijk dat er een poging is gedaan om Cairo te ontvoeren nadat hij gedrogeerd is geworden door Venezolaanse vrouwen.

De korpschef heeft de politie, die ter plekke arriveerde, de opdracht gegeven om zich terug te trekken omdat het DNV belast was met die operatie. In deze zaak heeft de advocaat van Cairo een klacht ingediend bij de pg tegen Veira en de minister van Defensie, Ronni Benschop.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG