Traditionele gezagdragers willen terug naar woongebied; vliegkosten nog niet betaald

Een deel van de gezagsdragers, die door president Desi Bouterse naar Paramaribo was gehaald om geïnformeerd te worden over de COVID-19-maatregelen. Foto: Suriname Herald

De traditionele gezagdragers die naar Paramaribo werden gehaald door president Desi Bouterse om geïnformeerd te worden over de maatregelen rondom het COVID-19-virus, zijn nog niet teruggekeerd naar hun woongebied. Dit, omdat de vliegkosten nog niet door de regering zijn betaald.

Aan de kapiteins en basya’s was gezegd, dat zij afgelopen zaterdag terug zouden keren naar hun woonplaats. Dit is echter nog niet gebeurd. Bovendien hebben zij nog geen officiële berichten gekregen vanuit de regering over hun terugkeer. Tot gistermiddag was niets bekend.

Op het vliegverkeer naar het binnenland is er ook een lockdown. Voor de dignitarissen werd er een uitzondering gemaakt, zodat zij overgevlogen konden worden in verband met de COVID-19-informatiebijeenkomsten. “We zijn blij dat het staatshoofd ons naar Paramaribo heeft gehaald om ons ook informatie te geven over het coronavirus. We hoorden erover, maar wisten niet precies waarover het ging. Nu hebben wij informatie gekregen en ook filmpjes gezien hoe het virus in het lichaam van iemand kan terechtkomen. Ook nu is voor ons duidelijk hoe personen besmet kunnen raken”, vertellen ze allen in gesprek met Suriname Herald.

De kapiteins en basya’s geven aan toch wat te hebben geleerd uit de informatiesessies, die het COVID-team met ze had. Bij terugkeer zullen zij hun onderdanen verder informeren over de maatregelen die gehanteerd moeten worden.

Controle
Hoofdkapitein Simons Doewa van het dorp Cottica te Aluku vertelt dat er in het dorp nog steeds feestjes worden gehouden. Met de informatie die hij toen over de ziekte had probeerde hij de dorpelingen te informeren, maar hij werd niet serieus genomen. Hij heeft daarom een beroep gedaan op president Bouterse om ook militairen en politie in het dorp te plaatsen voor de controle. “Deng sma fu mi tranga yesi, deng no e arki”, zegt de bezorgde kapitein. Van de Fransen hadden ze al wat informatie gekregen, maar niet uitgebreid. Het dorp grenst voor een deel aan Frans-Guyana.

De dignitarissen leggen uit dat zij eerst de informatie zullen delen met de granman. Daarna zal gekeken worden hoe de dorpelingen geïnformeerd zullen worden. Verder hebben ze aangegeven, nog niet over de spullen te beschikken, die gebruikt moeten worden om de handen te ontsmetten.”

Ze vinden dat je de personen ook moet wijzen hoe ze hun handen moeten ontsmetten. De dignitarissen zeggen niet te beschikken over handsanitizers, handzeep en de scanapparaten. Voor hun zou het handig zijn om ook te beschikken hierover, zodat de verpleegkundigen op de poliklinieken personen kunnen testen bij hoge koorts.

Verder hebben de gezagsdragers ook geklaagd over het feit, dat er in sommige gebieden geen permanente arts is. Dit is het grootste zorgpunt van het traditioneel gezag. Volgens hun heeft president Bouterse toezeggingen gedaan. Het staatshoofd heeft hun beloofd, dat zij binnen twee weken over de spullen zullen beschikken.

Simone Awanna

VANDAAG