Flinke daling in criminaliteitscijfer tijdens partiële lockdown

Roberto Prade. Foto: KPS

Er is een flinke daling te merken in de criminaliteit. Dit zegt korpschef Roberto Prade in gesprek met Suriname Herald. Sinds de partiële lockdown is ingegaan is deze daling te merken. Ondanks er sprake is van een daling in de criminaliteitscijfers blijft het een uitdaging, zegt hij.

“Als er gekeken wordt naar het aantal inbraken en berovingen die hebben plaatsgevonden vanaf de aangekondigde COVID-19-maatregelen, kan er gesteld worden dat er een daling is te merken in de criminaliteit. Personen kunnen zich tijdens de lockdown niet vrij bewegen. Zo kunnen de criminelen die zich schuldig maken aan inbraken en berovingen hun slag niet slaan”, merkt de politietopman op.

Verder merkt hij op dat er hiermee niet wordt aangegeven dat er helemaal geen berovingen of inbraken plaatsvinden. De politiebaas zegt verder dat er sinds 2018 een dalende trend in de criminaliteit waar te nemen is. Dezelfde trend heeft zich voortgezet in 2019 en ook in het eerste kwartaal van 2020 is dit het geval.

Met de lockdown in verband met COVID-19 kunnen personen zich niet vrijelijk bewegen in de nachtelijke uren, waardoor het ook moeilijk is voor criminelen. Het dalende criminaliteitscijfer komt ook door het kordaat optreden van de politie. “We laten niets over aan het toeval en wij willen dit zo houden. Daarom worden alle middelen die wij hebben ingezet”, zegt de korpschef. Criminelen loeren een moment af om hun slag te slaan en daarom moet de politie altijd alert zijn. De politiebaas verzekert dat de politie zich zal blijven inzetten.

Simone Awanna

VANDAAG