Oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin overleden

Emile Wijntuin. Fotobewerking: United News
Print Friendly, PDF & Email

Oud-parlementsvoorzitter Emile Linus Alfred Wijntuin is vanmorgen na een kort ziekbed overleden. Wijntuin werd geboren in 1924 te Totness, Coronie. Hij is namens de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV) twintig jaar lid geweest van de Staten van Suriname en later het parlement van de Republiek Suriname.

Wijntuin was voorzitter van het parlement toen Suriname onafhankelijk werd. Na de onafhankelijkheid was hij de eerste voorzitter van het parlement. Tijdens zijn termijn als voorzitter kwam hij in de problemen toen hij na het overlijden van NPS’er Walther Zalmijn een patstelling probeerde te doorbreken om Max Koorndijk toegelaten te krijgen tot het parlement. De toenmalige oppositie was hier fel tegen en protesteerde hierover bij president Johan Ferrier.

Er werd tussen de coalitie en oppositie een compromis gesloten die vervroegde verkiezingen in maart 1980 mogelijk moesten maken. Deze verkiezingen kwamen er nooit omdat het leger onder leiding van Desi Bouterse op 25 februari 1980 de regeermacht overnam.

Na de machtsovername werd een half jaar later het parlement buiten werking gesteld en kwam een einde aan het voorzitterschap van Wijntuin. Dit betekende feitelijk ook het einde van zijn politieke carrière omdat na het herstel van de democratie in 1987 Jagernath Lachmon werd gekozen als voorzitter van het parlement, De Nationale Assemblée.

Wijntuin heeft meerdere boeken geschreven, onder andere over Pater Weidmann (medeoprichter van de PSV) en Louis Doedel (een van de eerste Surinaamse vakbondsleiders). Hij was voorzitter van de Stichting Pater Weidmann en erevoorzitter van de PSV.

Emile Wijntuin is 95 jaar oud geworden.

VANDAAG