DNA-vergadering afgeblazen; coalitie verleent geen quorum

Foto: Suriname Herald

De openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) die voor vandaag was gepland, is afgeblazen omdat er geen quorum was. De coalitie heeft geen quorum verleend waardoor de vergadering geen voortgang kon plaatsvinden. Slechts dertien parlementariërs hebben de presentielijst getekend.

Vandaag stond op de agenda het onderzoek van de geloofsbrieven en de eventuele toelating van Mohammad Barkatoellah Mohab-Ali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS) als leden van De Nationale Assemblee.

De coalitie heeft al eerder te kennen gegeven niet te zullen meewerken aan de benoeming van deze twee kandidaten. Als reden wordt opgegeven dat er nog twee bodemprocedures gaande zijn in de zaak van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Mohab-Ali zou de plek van Sapoen moeten innemen voor Wanica en Sardjoe zou de plek van Chitan moeten innemen voor Saramacca.

Het Hof van Justitie heeft op 20 maart vonnis gewezen in de zaak tegen Sapoen en Chitan. Ze zijn volgens de Terugroepwet geen assembleeleden meer. Sapoen en Chitan hebben na de verkiezingen van 2015 de PL verlaten. Zij waren op de V7-lijst en werden gekozen in de districten Wanica en Saramacca. Sapoen en Chitan verlieten samen met enkele anderen de PL en V7 en ondersteunden de regeercoalitie die gevormd werd door de NDP, BEP en DOE.

PL en de overige partijen hebben na de overloop een rechtszaak aangespannen tegen Sapoen en Chitan nadat ze geweigerd hadden de zetels terug te geven. Sapoen en Chitan verloren de zaak en gingen toen in hoger beroep. In hoger beroep heeft het Hof beslist dat Sapoen en Chitan teruggeroepen worden krachtens de Teruggroepwet.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG