President: “Geen lockdown op 24 en 25 mei”

President Desi Bouterse vanavond tijdens zijn televisietoespraak tot de natie. Beeld: NII
Print Friendly, PDF & Email

President Desi Bouterse heeft vanavond in een toespraak tot de natie aangekondigd dat de partiële lockdown op 24 en 25 mei wordt opgeschort. De avond lockdown zal vanaf middernacht van zondag op maandag tot dinsdag in de ochtend tijdelijk niet gelden. Op dinsdag 26 mei om 23.00 uur zal de partiële lockdown weer regulier gelden, zegt de president.

President Bouterse kondigt ook dat aan het luchtruim voor binnenlands verkeer per vrijdag 22 mei 2020 wordt opengesteld. Personen- en vrachtverkeer binnen Suriname wordt met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen toegestaan.

Ten aanzien van de grensgebieden is besloten dat:
a. De grenzen gesloten blijven; oversteken van of naar de buurlanden is dus niet toegestaan.
b. Bewegingen aan de Surinaamse zijde via de rivier en over land zullen wel worden toegestaan.
c. De checkpoints op de strategische posities blijven gehandhaafd. Ziet u verdachte gevallen? Helpt u ons allen en meldt dit alstublieft bij de autoriteiten, aldus de president.

De sociale afstand van minimaal 1,5 meter en de reguliere hygiënemaatregelen blijven van kracht.

"Suriname, we staan op een belangrijk punt. Niet alleen omdat wij onze stem zullen doen gelden, maar ook omdat wij naar een nieuwe fase van aanpassing van maatregelen gaan. Zorgt u dat u uw voorzorgsmaatregelen neemt. Volgt u de COVID-19 gerelateerde aanwijzingen bij de stembureaus. Laat u zich niet afleiden door onjuiste berichtgeving."

Bouterse zegt dat de ogen van de wereld op ons gericht zullen blijven gezien de positieve resultaten die wij tot op heden geboekt hebben. "Wij zullen op basis van de adviezen die voor handen zijn, maar vooral op basis van gezond verstand, deze verkiezingen zo veilig mogelijk organiseren", zegt Bouterse.

De president zegt dat men kan vertrouwen dat de verkiezingsorganisatie alles in het werk stelt, dat men de afgelopen weken dag en nacht werkt om de burger in de gelegenheid te stellen om veilig zijn stem uit te brengen. "Blijft u daarom in dit specifieke geval niet thuis, maar gaat u stemmen. Laten wij maandag onder de gegeven omstandigheden alstublieft extra geduldig, respectvol en verantwoordelijk met elkaar omgaan", aldus president Bouterse.

VANDAAG