President Bouterse: “De druiven worden zuur”

President Bouterse wil hertelling van de stemmen. Beeld: NII

President Desi Bouterse heeft gisteren via het NII laten weten dat er protest zal worden aangetekend en een hertelling aangevraagd zal worden. Hij stelt voor dat van elk stembureau de hertelling via de televisie voor de ogen van het volk geschiedt. Hij merkt op dat men eerst in een hoerastemming verkeerde, maar dat de druiven zuur worden naarmate het einde nadert. Indien er onregelmatigheden zijn, dan moeten die volgens de president weggewerkt worden.

Hij zegt dat het het goed recht van partijen is om gesprekken te voeren voor een regeerformatie. Als voorzitter van de grootste regeringspartij zegt president Bouterse verder de verkiezingsnederlaag niet verwacht te hebben. “Maar de eindgame moeten we afwachten en daar is men waarschijnlijk huiverig voor.”

De president drukt de samenleving op het hart niet in beroering te raken en zegt dat er voorhands niets aan de hand is. “De zaak is inderdaad spannend, maar we moeten sportief blijven”, adviseert hij.

Het staatshoofd merkt op dat naarmate zijn regerende partij dichterbij de 18 zetels gaat er allerlei scenario’s worden afgedraaid en die in de schoenen van de regering worden geschoven. Hij herhaalt dat wanneer het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) de cijfers bindend heeft verklaard en wie dan ook de verkiezingen wint, de regering de eerste is die het hoofd zal buigen voor de wil van het volk en overgaat tot de orde van de dag.

VANDAAG