Dc Pinas positief getest op COVID-19; hoofdstembureauleden Sipaliwini in quarantaine

Dc Yvonne Pinas

De zitting van het hoofdstembureau van Sipaliwini gaat niet door omdat de districtscommissaris (dc) van Sipaliwini, bestuursressort Boven-Saramacca, Yvonne Pinas, positief is getest op COVID-19, geeft districtscommissaris (dc) Magretha Malontie van het bestuursressort Pamaaka te kennen tegenover Suriname Herald. De leden van het hoofdstembestuur en alle personen die mogelijk in contact zijn geweest met personen van het stembureau, bevinden zich momenteel in quarantaine, zegt Malontie die tevens deken is van de districtscommissarissen.

De deken geeft aan dat personeelsleden van de secretariaten zijn gevraagd om momenteel in thuisquarantaine te blijven. Malontie heeft er geen woorden voor hoe zaken zich hebben voorgedaan. “Dat een collega van mij besmet is geworden is gewoon een kwalijke zaak, ik heb er geen woorden voor”, zegt ze. Ze benadrukt dat het om personen gaan die vanuit buiten komen en besmet zijn.

Dc Margaretha Malontie

De deken roept de mensen op om de COVID-19-maatregelen in acht te nemen. Zij heeft gerapporteerd gekregen dat personen nog steeds de oversteek doen ondanks er een verbod hiervoor geldt. Deze personen beseffen niet dat ze zo personen ziek maken omdat zij mogelijk besmet zijn. Malontie kan zich niet voorstellen dat ondanks er een lockdown geldt mensen toch de kans nemen om de oversteek te doen met nu het noodlottige gevolg dat er sprake is van community spreading van COVID-19. Door deze ondoordachte handeling van deze personen is de volksgezondheid van het hele land in gevaar, benadrukt ze.

Malontie heeft gerapporteerd gekregen dat mensen speciaal de oversteek naar Suriname hebben gedaan vanuit Frans-Guyana om te komen stemmen. Met betrekking tot haar Pamaakagebied, zegt ze dat mensen in volle boten de oversteek hebben gedaan om te stemmen. Op de stembureaus van dat gebied waren personen uit Frans-Guyana gekomen, die de Surinaamse nationaliteit bezitten, aanwezig om hun stem uit te brengen. De dc kan helaas niets zeggen met betrekking tot de beveiliging van de grens aldaar. Ze heeft wel gerapporteerd gekregen dat mensen de oversteek hebben gedaan.

Op het districtscommissariaat dat in Paramaribo is gevestigd, zijn stembureauleden vanuit dat gebied gekomen om verkiezingsmateriaal, stembussen en stembiljetten af te leveren. Het gaat ook om mensen die in contact waren met de dc die nu positief blijkt te zijn, geeft Malontie te kennen. Malontie pleit voor het verscherpen van de maatregelen want anders kan de verspreiding heel snel gaan. Ze doet een beroep op personen die in het gebied zijn gegaan om de hulplijn te bellen op het moment dat ze klachten of symptomen van COVID-19 merken.

Inmiddels zijn de orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, verscherpt. De brug te Stolkertsijver is gesloten voor in- en uitgaand verkeer.

President Desi Bouterse spreekt het volk morgen toe in verband met de recente ontwikkelingen rond COVID-19 in Suriname. Met de recente lokale besmettingen is Suriname overgestapt op code rood voor wat betreft het COVID-19-besmettingsgevaar.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG