Vermoedelijk COVID-19-geval in dorp Botopasi; traditioneel gezag grendelt dorp af

Print Friendly, PDF & Email

In het dorp Botopasi in het Boven-Surinamegebied langs de Surinamerivier is er een vermoedelijk geval van COVID-19. Deze persoon is een huisgenoot van districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas van het ressort Boven-Saramacca in het Matawaigebied. Ronald Eduard, hoofdkapitein van het dorp, zegt aan Suriname Herald dat het dorp is vergrendeld. “De mensen hebben een vrees en we hebben daarom alvast voorbereidingen getroffen.”

Hij geeft verder aan dat de autoriteiten al op de hoogte zijn gesteld van het vermoedelijke geval. Echter was de persoon nog niet opgehaald. De melding is vroeg doorgegeven en het wachten is op de autoriteiten. “De huisgenoot van de dc heeft familie in het dorp en was op bezoek bij hun”, merkt Eduards op.

De kapitein weet niet met hoeveel personen de vermoedelijke COVID-19-patiënt in contact is gekomen. De persoon heeft zich al afgezonderd en het wachten is op het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) om de persoon op te halen.

NCCR-coördinator Jerry Slijngard hiermee geconfronteerd zegt dat zijn team al in het veld is, maar niet op de hoogte is van dit geval. Het NCCR-team is volgens hem wel actief in het gebied.

Suriname telt nu 34 actieve COVID-19-gevallen. Vanaf morgen is er een landelijke lockdown van 18.00 uur tot 06.00 uur. De samenscholing is teruggebracht naar maximaal vijf personen.

Simone Awanna

VANDAAG