Gebied Asisikriki vanwege mogelijke COVID-19-uitbraak afgesloten

Infectioloog Stephen Vreden. Beeld: YouTube
Print Friendly, PDF & Email

Het gebied te Asisikriki is afgesloten. De man die onlangs als de twaalfde COVID-19-besmette persoon is genoteerd, was enkele dagen aanwezig op een kleinschalige gouddelvingsfaciliteit. Het ministerie van Volksgezondheid heeft toen een team van deskundigen met twee helikopters naar het gebied gestuurd om daar een volledige screening te doen van de mensen.

Het team van het ministerie van Volksgezondheid dat vrijdag het gebied heeft aangedaan, heeft volgens infectioloog Stephen Vreden wel een aantal personen met lichte klachten aangetroffen. Er is volgens hem kennelijk een uitbraak van COVID-19 en om te voorkomen dat mensen uit het gebied vertrekken, wordt dit afgesloten. Het team is zondag in de stad teruggekeerd.

Vreden zei tijdens de persconferentie van het nationaal managementteam COVID-19 zondag, dat men te Asisikriki niet meteen een bron van infectie heeft kunnen vinden. Er is wel een aantal mensen geswabt, waarbij er keel-neusuitstrijkjes zijn afgenomen. De resultaten van deze swabts zijn vooralsnog niet bekend.

De bedoeling is dat als er positieve gevallen zijn, die personen uit het gebied worden gehaald. “Het is ook zeker de bedoeling om voorlopig te voorkomen dat mensen uit dat gebied vertrekken want er is daar kennelijk een uitbraak en om te voorkomen dat men naar andere plekken gaat, wordt dat gebied afgesloten.”

Vreden benadrukte dat iedere keer dat zich een nieuw geval voordoet, geprobeerd wordt te achterhalen vanwaar die persoon komt en waar hij geïnfecteerd is geraakt. Vervolgens wordt onderzocht met welke personen er contact is geweest zodat die of in quarantaine worden gezet of wordt nagegaan of zij klachten hebben die een onderzoek op het COVID-19-virus rechtvaardigen.

De infectioloog legde verder uit dat het team van Volksgezondheid is geweest om personen in het gebied te onderzoeken en vooral ook te ondervragen, omdat de autoriteiten niet alleen willen weten wie ziek was, maar ook wie vanwaar is gekomen. Op dit moment wordt vooral rekening gehouden met import van COVID-19 vanuit Brazilië, aangezien in het zuiderbuurland een enorme uitbraak gaande is.

VANDAAG