Stutgard: “Verscherpte maatregelen moeten juridisch getoetst worden”

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Foto: Suriname Herald

De aangekondigde total lockdown die vandaag ingaat moet juridisch getoetst worden. Dit stelt voedseltechnoloog Ricky Stutgard in gesprek met Suriname Herald. Hij is tegen een totale lockdown, omdat hiermee juist andere problemen voor de samenleving worden gecreëerd. Hij vraagt zich af waarom zo’n maatregel nodig is voor Suriname. Dat personen op basis van de letter van hun familienaam naar de winkel moeten is vreselijk, vindt hij. Niet iedereen zal geld hebben om voor een week of langer voedsel te kunnen opslaan.

Stutgard vraagt zich af wat er in Suriname gebeurt en of er sprake is van een oorlogssituatie. Er komen een heleboel strenge maatregelen en personen die hiermee komen kunnen zich gemakkelijk bewegen, maar dat arme volk kan niet eens voor twee dagen voedsel opslaan. Hij vindt dat er maatregelen komen, maar de hulp naar de kleine man en vrouw toe uitblijft.

De voedseltechnoloog roept daarom de juristen op om na te gaan of de maatregelen in lijn zijn met de Grondwet. Hij voorspelt hiermee juist meer problemen in gezinnen. “Je zal situaties krijgen waar er sprake zal zijn van huiselijk geweld en zelfmoord, omdat je als overheid juist personen in een dwangpositie plaatst.” Hij vraagt zich af of de overheid weet hoeveel personen op dit moment zonder een baan en inkomen zitten. Deze groepen hebben geen optie en zien het niet meer zitten.

Er gaan jaarlijks meer personen dood aan hart- en vaatziekten, tuberculose, suikerziekte en hoge bloeddruk. Ook in het verkeer zien we een probleem. In Suriname is er tot nu toe maar een personen overleden aan COVID-19 en eenieder raakt onnodig in paniek. Cijfers hebben aangetoond, dat maar twee procent van het aantal geïnfecteerden sterft en de rest zelf zonder medicatie geneest.

Er gaan jaarlijks meer personen dood in het verkeer en daarover maakt niemand zich zorgen, vindt Stutgard. Hij is niet tegen hygiënemaatregelen, maar de lockdown is een verregaande beslissing. De voedseltechnoloog vergelijkt deze periode met het Hitler-tijdperk, omdat het hier puur om onnodige strenge maatregelen gaat die helemaal niet nodig zijn in Suriname.

VANDAAG